Belföld

Mibe fektessünk és mibe ne 2001-ben (I. rész)?

Olvassa el sorozatunkat, hogy pontos képet nyerhessen 2001 hazai befektetési perspektíváiról. Az összeállítás első részében a részvényekkel és az állampapírokkal foglalkozunk.

A jóban az a rossz, a rosszban az a jó, hogy elmúlik – e több száz éves kínai bölcsesség lényegét bizony volt alkalma megélnie 2000-ben a befektetőknek. A “tuti üzletek” napjai leáldozóban, Fortuna tavaly igencsak szeszélyesnek mutatkozott, éppúgy hozott busás hasznot, mint tetemes veszteséget.

Kétségtelen, hogy a múlt év számos megszívlelendő sztorival szolgált. Így Amerikában feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy az értékpapírpiacon nemcsak nyerni, de bukni is lehet, méghozzá óriásit. A Yahoo! például alaposan megtépázta a részvényesek idegeit: pénzének közel 90 százalékával lett könnyebb az, aki az amerikai internetes szektor cégeinek további árfolyam-emelkedésében bízva, tavaly márciusban bevásárolt a jól ismert internetes portál részvényéből.

A Budapesti Értéktőzsdén ugyan nem volt olyan súlyos a helyzet, mint a Nasdaqon, de tény, hogy itt is csak kevés papíron lehetett nyerni az utóbbi egy évben. Dacára annak, hogy egy esztendeje még az úgynevezett konvergencia sztori tartotta lázban a pesti parkettet, 12 hónap leforgása alatt a tőzsdeindex a 10 ezer pont fölötti értékről 8 ezer körülire zuhant vissza.

Mibe fektessünk és mibe ne 2001-ben (I. rész)? 1Mi a gond?

A hazai börze hangulatát a lejtmenetbe forduló amerikai tőzsdék eseményei olyannyira meghatározták, hogy 2000 késő tavaszára a külföldi befektetők egyszerűen már megfeledkeztek arról, hogy egy évvel korábban még az árfolyamok felfutására spekuláltak. Az amerikai pánikot akkor a technológiai részvények irreálisan magas árai és a gyors gazdasági növekedés fenntarthatóságával kapcsolatos kételyek váltották ki a tengerentúlon, mára azonban már az a nagy kérdés, sikerül-e az úgynevezett zökkenőmentes földet érés, a “soft landing” és a recesszió elkerülése.

Mik a budapesti tőzsde esélyei?

A szakemberek szerint a világ tőzsdéin, és különösképpen a közép-európai régióban, csak akkor számíthatunk hangulatváltozásra, ha az amerikai piac újra emelkedik. A külföldi befektetők a magyar, a lengyel és a cseh piacot egységes régióként kezelik. Egy kedvező fordulat nyertese a három ország közül a legnagyobb és leginkább likvid piaccal rendelkező Lengyelország lehet, “népes”, és a küszöbön álló privatizációkkal tovább gyarapodó létszámú tőzsdéjének, valamint a kiemelkedő hozamú lengyel államkötvényeknek köszönhetően. A magyar esélyeket lerontja, hogy az itteni részvénypiacon hiányoznak a “sztorik”, évek óta nincsenek sikeres új részvénykibocsátások, sőt a tőzsdei cégek száma még apad is a felvásárlások és kivezetések miatt.

Jóslatok 2001-reÁllampapírok



Szerény reálhozamok várhatók. A külföldi nagybefektetők határozzák meg a piacot, akik a sávszélesítéskor bekövetkező forint-felértékelődésre játszanak. Hazai befektetőknek nem terem babér.

Állampapírok

Hiába a kedvező makrogazdasági adatok, az idei év gazdasági folyamataira erősen rányomhatja a bélyegét az államháztartás esetleges túlköltekezése, ami áttételesen a kamatszint és az infláció növekedését válthatja ki. Mindezek elméletileg magas reálhozamokat indokolnának a magyar állampapírokon, ez a “veszély” azonban nem fenyeget, sőt… Jelenleg 10 százalékot fialnak az egyéves futamidejű állampapírok, a piac 8,5 százalékos inflációs várakozása mellett, s a 1,5 százalékos reál hozam elenyésző annak fényében, hogy 1995 és 1999 között az inflációnál 6 százalékponttal többet lehetett nyerni az államkötvényeken.

Elemzők azonban meg tudják magyarázni a szerény reálhozamokat: a külföldi befektetők abból remélnek profitot, hogy a forint lebegtetési sávjának várható kiszélesítésével a magyar fizetőeszköz felértékelődik az euróhoz képest. A magyar illetőségű állampapír-befektetők azonban ezen a folyamaton nem tudnának keresni, nekik azt tanácsolják a szakemberek, hogy 1-2 éves állampapírokat vásároljanak, s azokat a futamidő végéig tartsák meg. A portfólió lejárati szerkezetét pedig érdemes úgy kialakítani, hogy likviditási okok miatt ne kelljen lejárat előtt megválni a papíroktól.

Jóslatok 2001-reRészvények



Ha az amerikai tőzsdei kurzusok emelkednek, nekünk is lehetnek reményeink. Egyelőre alulárazott csaknem az egész piac, az európai konvergencia-hatások még váratnak magukra. Egyes elemzők az állampapírokénál jobb hozamú részvényekre esküsznek, mások szerint a blue chipekből érdemes vásárolni.

Részvénypiac

A nagyobb étvágyú befektetőknek azonban még mindig a kockázatosabb részvénypiacot ajánlják egyes elemzők. A kormányzati beavatkozásnak kitett blue chipek helyett van aki inkább olyan részvények vásárlását javasolja, amelyeknél az osztalékból származó hozam meghaladja az állampapír-piaci hozamokat; de azok is szóba jöhetnek, amelyek árfolyama nem haladja meg jelentősen a cég egy részvényre jutó saját tőkéjét.

A piac kiszámíthatatlanságát azonban jól mutatja, hogy más elemzők éppen blue chip-pártiak. Szerintük ugyanis a globális tőkepiaci hangulat jobbra fordultával a külföldi befektetők figyelme először a hazai nagy cégekre irányul.

Sorozatunk második részében a befektetési alapokkal és a befektetésekhez kötött biztosításokkal foglalkozunk >>

A harmadik, befejező részben az ingatlan- és a műtárgypiac kilátásairól tudhat meg részleteket >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik