Belföld

FigyelőBarométer – január 5.

Csökkennek az ingatlanárak. (+2) Elmaradás az internetszolgáltatások terén. (-1) Módosul a végrehajtási törvény. (+1) Emelkedőben a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Több jó hírrel is kecsegteti az új év az ingatlant vásárolni szándékozókat. Az egyik, hogy nem kell illetéket fizetni vállalkozók által újonnan épített lakás vásárlásakor; a másik, hogy csökkenni kezdett néhány ingatlantípus ára. Az illeték eltörlése is a használt lakások iránti kereslet visszaeséséhez vezet. A panellakások fenntartási költsége egyre magasabb. Mindezek szintén hozzájárulnak az árak mérséklődéséhez. Egyes szakemberek mégis azt vallják, hogy az EU-csatlakozásig tovább emelkednek az árak, némely területen akár 150 százalékra is. A valóság azonban az, hogy a piac kijózanodott. Egyre jobban megéri használt lakás helyett újat venni, mivel a kettő közti árkülönbség 20 százalékra esett vissza. Befektetési céllal is kevesebben vásárolnak ingatlant. A túlkínálat miatti nyomott áraknak köszönhetően a bérbeadás már nem olyan vonzó üzlet.

Nem csak az ingatlanárakban vagyunk elmaradva. Nyugat-Európához képest az internetes szolgáltatások terén is van még mit behozni. Az Economic Intelligence Unit felmérése szerint régiónk szinte mindegyik országára jellemző, hogy a korábbi távközlési vállalatok szerezték meg a vezető pozíciót az internet-hozzáférés piacán. Az alternatív internetszolgáltatók Csehországon és Magyarországon még csak-csak teret hódítottak maguknak, de Lengyelországban a korábbi monopolista TPSA markánsan uralja a piacot. Ezzel szemben Ukrajnában és Oroszországban az új médiát az újonnan piacra lépők terjesztik. A felmérés kitér arra is, hogy a távközlési cégek árbevételének egyre nagyobb része származik internetszolgáltatásból, 1999-ben Kelet-Európában elérte a 184 millió dollárt. A nagyobb bevétel az internethez kapcsoldódó telefondíjból származik, és teljes egészében maguknál is tartják a telefontársaságok. A régióban egyedül Csehország az, ahol az internetezéshez kapcsolódó telefonhívások díjának egy részét átadják az internetszolgáltatóknak. (Csak a példa kedvéért: Németországban 12 százalékot, Franciaországban 55 százalékot engednek át.)

Módosítják a végrehajtási törvényt. Szeptembertől a végrehajtók számára ezentúl a bankszámlák és a takarékbetétek is hozzáférhetőek lesznek. A Világgazdaság információi szerint a bank köteles lesz az adós nála vezetett egyéb bankszámláján, betétjén lévő pénzből is fizetni, ha a végrehajtó által ismert számlákon már nincs fedezet. A cégtörvényt is módosították. A társaságoknak ezentúl mindegyik pénzforgalmi számlaszámát fel kell tüntetni a cégjegyzékben. Szakemberek véleménye szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a törvényes követelésekhez hamarabb hozzájutnak a hitelezők, és a végrehajtást is hatékonyabbá teszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik