Belföld

FigyelőBarométer – december 7.

Adóváltozások áradata zúdul a magyar vállalkozókra. (-2) Tovább ketyeg a török bomba. (-1) Lassul az amerikai gazdaság, jövőre itt a recesszió? (-1)

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Nesze neked stabil, kiszámítható adórendszer! Úgy tűnik, ez kormányoktól függetlenül csupán óhaj, kívánság marad – a többi választási ígérethez hasonlóan. A tekintélyes Pricewaterhouse Coopers szakértői szerint ráadásul nem egyszerűen apró kiigazításokról van szó, hanem bizony koncepcionális fordulatról, különösképpen a társasági adó esetében. A külföldi befektetők valószínűleg kissé megriadnak majd, amikor azt látják, hogy bővül az osztalék- és forrásadóköteles kamat köre, ráadásul az új adótörvény bevezette a rejtett osztalék fogalmát is. Ez olyan esetekre vonatkozik, amikor a külföldi anyacég a szokásosnál magasabb kamattal ad hitelt magyar leányvállalatának. A kamatfelárat a törvény rejtett osztaléknak minősíti, vagyis keményen adóztatja. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a reprezentáció ezentúl minden esetben természetbeni juttatásnak számít, vagyis az szja-n kívül még egészségügyi hozzájárulás is terheli. Összességében tehát jelentős változások jellemzik az új adótörvényeket, főleg a szigorúság jegyében, ami valószínűleg nem segít az amúgy is egyre csak nyugat felé vonuló portfóliótőke “megfogásában” vagy éppen a lassuló ütemben beáramló működőtőke felélénkítésében. (-2)

Csak lélegzetvételnyi időhöz jutott Törökország azzal a 10 milliárd dolláros rendkívüli hitellel, amelyet a Valutaalap nyújtott neki. A pénzügyi válságban lévő Ankara ennek ellenére is bajban van, ezt jelzi, hogy a rövid lejáratú bankközi hitelek kamata továbbra is az egekben szárnyal. A bomba tehát ketyeg, ezt a hangot pedig sajnos Budapesten is jól hallani. NATO-, OECD-tagságunk és annak ellenére, hogy a különböző hitelminősítők egyre csak feljebb és feljebb minősítik Magyarországot, a külföldi befektetők szemében még mindig inkább tartozunk az Isztambul-Moszkva-Vlagyivosztok tengelyhez, mint mondjuk a fejlett világhoz. Ebben valószínűleg van szerepe pártunknak és kormányunknak is, választott vezetőink ugyanis nagyobb előszeretettel alkalmazzák a keleti típusú államszocializmusra jellemző gazdaságirányítási módszereket, mint a nyugati piacgazdasági hozzáállást. Vagyis ha tőzsdei befektetéseink értékéért aggódunk, egyelőre jobban tesszük, ha a török reggeli lapokat vesszük…(-1)

Sem keletről, sem pedig nyugatról nem érkeznek jó hírek. Amerikában lassul a gazdasági növekedés, egyre kevesebben beszélnek túlfűtöttségről és egyre többen inkább azt találgatják, hogy “soft” lesz-e a gazdaság landolása az óriási konjunktúra után, vagy zökkenők jönnek, és ennek aztán az egész világ látja majd kárát. Egy tegnapi chicagói fórumon tekintélyes gazdaságkutatók vélekedtek úgy, hogy van esély az esetleges recesszióra is a jövő évben. Innen drukkolunk, hogy ne legyen igazuk, mert ha a mi kis törökös válságunkhoz egy nagyobb amerikait is hozzáadunk, akkor rémisztő végeredményt kapunk… (-1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik