Nagyvilág

Mi történt Egyiptomban csütörtökön?

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtök esti tévébeszédében az előzetes várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását elnöki tisztéről, hanem közölte, hogy hatalmi jogköreit átruházza alelnökére, Omar Szulejmánra. A Mubarak távozását követelőket a döntés tovább dühítette.

Mubarak bejelentés előtt néhány órával a Tahrír téren állomásozó katonák parancsnoka bejelentette a helyszínen a tüntető tömegnek, hogy “a mai napon minden kérésük teljesül”. Azután kezdett elterjedni a hír, miszerint az elnök beszédében bejelenti lemondását. A Tahrír téren ünnepelni kezdtek az emberek, mikor bejelentették, hogy Hoszni Mubarak este beszédet intéz az egyiptomi néphez. A legtöbben azt remélték, lemondását jelenti be az elnök. A lelkesedés és a remény érezhető volt: az emberek táncoltak, mosolyogtak, még a katonák is.

A bejelentésre várva azonban elterjedt a hír, miszerint Mubarak nem mond le, hanem átadja hatalma egy részét Omar Szulejmán alelnöknek. Mubarak beszédében újra kijelentette, hogy nem indul újra a szeptemberi választásokon, ám addig, a szabad választásokig a helyén marad. Az elnök beszédében sokszor utalt a külföldi erőkre, amelyek “diktálni” akarnak Egyiptomnak. Mubarak beszédében próbált az emberek nemzeti büszkeségére hatni: említette, hogy többször az életét kockáztatta hazájáért vadászpilótaként. Az elnök számos alkotmányos változtatást is bejelentett. A tömeget azonban ez nem hatotta meg: az emberek a levegőbe dobálták cipőiket, és azt skandálták továbbra is, hogy “El kell mennie!”. A felháborodott, csalódott és legfőképp mérges tömeg elindult az elnöki palota felé.

Ekkor kezdte beszédét Omár Szulejmán, Mubarak alelnöke az egyiptomi köztévében. Állítása szerint nyitva áll az ajtó a nemzeti párbeszéd előtt. Hozzátette, elismeri a fiatalok mozgalmának követeléseit, de civilizált párbeszédre kéri a tüntető tömegeket. Szabadságról és demokráciáról beszélt és a káosszal fenyegető anarchiától óvta az egyiptomiakat. Az alelnök a fiatalokat hősöknek nevezte és arra kérte őket, menjenek haza, dolgozzanak hazájukért. Felhívta a figyelmüket, ne hallgassanak a műholdas adások manipulációjára. Újra szóba kerül az egyiptomi nemzet nagysága és a közös jövő. Ezzel közel egy időben a Tahrír téren nyilatkozó tüntető elmondták: az emberek hajlandóak életüket áldozni a szabadságért és az igazságért. “Irány az elnöki palota. Mártírok leszünk mind, ha kell!” – skandálta a tömeg az Al Jazeera híradása szerint.

Nem sokkal éjfél előtt Egyiptom amerikai nagykövete is megerősítette a CNN-nek, hogy Hoszni Mubarak maradt a névleges elnök, de a valódi hatalmat átadta alelnöke, Omár Szulejmán kezébe. A tömeg kiábrándult és össze van zavarodva az eltérő kormányzati kijelentések kapcsán, hiszen Mubarak azt mondta marad, Egyiptom amerikai nagykövete viszont megerősítette, hogy Mubarak már csak névlegesen marad az állam élén, a tényleges hatalom Omár Szulejmán kezébe került. Közben egyre nőttek a kétségek azzal kapcsolatban, tulajdonképpen milyen jogokat is adott át Mubarak alelnökének. Hajnali egy óra tájban a kedélyek kezdtek lecsendesedni, az emberek lassan a péntekre meghirdetett tüntetésekre kezdtek készülődni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik