Belföld

Szétrobbantják a minisztériumokat

Hétfőn nyújtotta be a parlament elé a Fidesz és a KDNP az új minisztériumi struktúráról szóló törvényjavaslatot. Nyolc tárca lesz, az eddigi rendszert azonban gyökeresen átrendezték: nem csak tárcákat vontak össze, hanem egyes régi minisztériumok feladatait szórták szét. A titkosszolgálatok bizonyos részéért például a belügy-, a külügy- és az igazságügyi miniszter is felelős lesz.

Navracsics Tibor az új minisztériumi szerkezet bemutatásakor kifejtette: egy hatékonyabb, jobb kormányzati rendszert szeretnének kidolgozni, nyugati példák alapján. Bevallotta: ha rosszul csinálják, ez a kormányzati struktúra is lehet rossz.

Navracsics Tibor és Répássy Róbert fideszes, illetve Rétvári Bence KDNP-s képviselő közös indítványaként hétfőn nyújtják be a parlament elé az új minisztériumi struktúráról szóló törvényjavaslatot. Eszerint – ahogy az várható volt – mindössze nyolc minisztérium jönne létre, az eddigiek összevonásával: a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Miből mi lesz?

A törvényjavaslat részletesen leírja, hogy mely eddigi tárcák melyik új minisztériumba tagozódnak majd. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumból Vidékfejlesztési Minisztérium lesz, Fazekas Sándor irányításával. De ide tartozik majd az eddigi Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is.

Az Egészségügyi Minisztérium a Réthelyi Miklós vezette Nemzeti Erőforrás Minisztériumba tagozódik. De ide sorolják be az eddigi Oktatási és Kulturális Minisztériumot (OKM) is, pontosabban annak az oktatásért, a tudománypolitikai koordinációért és a kultúraért felelős részét. Az OKM egyházakkal való kapcsolattartási feladatait ugyanis Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium veszi majd át. A társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a társadalompolitikai miniszter hatáskörei is ide kerülnek.

Másként szelektálnak a feladatok között

Az eddigi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) feladatait két tárca között osztják szét a törvényjavaslat szerint. Így „az áldozatsegítéssel, a bűncselekmények megelőzésével, a büntetés-végrehajtással, a határrendészettel, az idegenrendészettel és menekültüggyel, a közlekedésrendészettel, a közterület-felügyelet szabályozásával, a külföldiek társadalmi beilleszkedésének elősegítésével, a külföldre utazás szabályozásával, a rendészettel, a szabálysértési szabályozással, a közbiztonsággal, valamint az élet- és vagyonbiztonság védelmével kapcsolatos feladatok” a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz tartoznak majd.

Ezzel szemben a régen szintén az IRM által kezelt az állampolgársági ügyekkel, az anyakönyvi ügyekkel, az igazságüggyel, a kárpótlással, a személyiadat- és lakcímnyilvántartással, valamint a közigazgatás fejlesztésért való felelősségével kapcsolatos feladatokkal a Navracsics Tibor alá tartozó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium foglalkozik majd.

A javaslat kitér arra, hogy a korábbi Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a kormányzati tevékenység összehangolásával, a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért, továbbá a közigazgatási informatika részeként az e-közigazgatásért való felelősségével kapcsolatos feladatok, valamint a miniszterelnöki döntésekkel kapcsolatos igazgatási feladatok ellátásáért szintén a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lesz felelős.

Az eddig a MeH által összefogott audiovizuális politika, az informatika és a közigazgatási informatika infrastrukturális biztosítása, valamint az elektronikus hírközléssel kapcsolatos feladatok ugyanakkor a Fellegi Tamás vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerülnek. Csakúgy, ahogy az eddigi Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium hatáskörei.

Szétválasztanak, átcsoportosítanak

Az egykori Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium helyébe a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium lép. Ezentúl ez a tárca lesz majd felelős a gazdaságpolitikáért, az iparügyekért, a kereskedelemért, a külgazdaságért, illetve a kutatás-fejlesztéssel és technológiai innovációval kapcsolatos feladatokért.

A fejlesztéspolitika és a fejlesztési célelőirányzatok kezelése, szabályozása és ellenőrzése, a területfejlesztése és az űrkutatás ugyanakkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba tagozódik. Az eddig szintén a gazdasági tárca által felügyelt építésügy, területrendezés, településfejlesztés és településrendezés, valamint a településüzemeltetés viszont a Belügyminisztériumhoz tartozik majd.

Négyfelé bontják az Önkormányzati Minisztériumot

Az eddigi Önkormányzati Minisztérium feladatköreit is átcsoportosítják és négy különböző tárcának osztják le. A helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért, a köziratok kezelésének szakmai irányításáért, a választójogi és népszavazási szabályozásért, a választások és népszavazások lebonyolításáért, továbbá a közigazgatás-szervezésért az új kormány felállása után a közigazgatási és igazságügyi miniszter, azaz Navracsics Tibor felel majd.

A helyi önkormányzatok, a katasztrófák elleni védekezés Pintér Sándorhoz, a sportpolitikával kapcsolatos feladatok a nemzeti erőforrás miniszterhez, azaz Réthelyi Miklóshoz, míg a turizmus, illetve az idegenforgalom, a vendéglátás, a lakásgazdálkodás és a lakáspolitika Matolcsy Györgyhöz kerül.

Szétrobbantották a PM-et is

Nem lesz ezen túl Pénzügyminisztérium (PM) sem. Ennek a tárcának az államháztartással, az adópolitikával, a gazdaságpolitika makrogazdasági szabályozásával, a számviteli szabályozással, a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásával, a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokkal, a nyugdíjjárulék és nyugdíjbiztosítási járulék-fizetés szabályozásával, valamint az egészségbiztosítási járulékfizetés szabályozásával kapcsolatos feladatai a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tagozódtak.

Ezzel szemben az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozása és az állami vagyon felügyelete a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba olvadnak.

A szociális és munkaügyi tárca háromfelé szakad

Nem lesz ezen túl Szociális és Munkaügyi Minisztérium sem. A tárca a „szociális és nyugdíjpolitikával, a családpolitikával, a kábítószer-megelőzéssel és kábítószerügyi koordinációs feladatokkal, a gyermek- és ifjúságvédelemmel, a gyermek- és ifjúságpolitikával, a társadalmi esélyegyenlőség előmozdításának részeként a fogyatékosok esélyegyenlőségének előmozdításáért való felelősségével kapcsolatos” feladatait a Nemzeti Erőforrás Minisztérium veszi át.

A foglalkoztatáspolitikával, a szakképzéssel és felnőttképzéssel, a fogyasztóvédelemmel és a társadalmi párbeszéddel kapcsolatos feladatok a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, míg az egyenlő bánásmód biztosításáért, a romák társadalmi integrációjáért és a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lesz felelős.

Mi lesz a titkosszolgálatokkal?

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat eddig tárca nélküli miniszter irányította. Most a polgári hírszerzési tevékenység kivételével a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok és a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ irányítása a Belügyminisztérium felügyelete alá kerül.

Ezzel szemben a minősített adatok védelmének szakmai felügyeletével kapcsolatos feladatok a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartoznak majd. A polgári hírszerzési tevékenység irányításával kapcsolatos feladatokat pedig a külügyminiszter, azaz Martonyi János kapja meg.

különválasztanak

Navracsics Tibor hétfőn, a minisztériumi struktúra változásáról szóló törvényjavaslat bemutatásakor kifejtette: különválasztják ismét a politikát a közigazgatástól a helyettes-államtitkár és a közigazgatási államtitkári funkció bevezetésével. Céljuk az, hogy a közigazgatás ismét egy vonzó életpálya legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik