Belföld

Simor hazahozza a pénzét

A jegybankelnök úgy döntött, értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd megszünteti a társaságot, a pénzt pedig hazautalja.

A sajtóban, a jegybankelnök vagyonnyilatkozata kapcsán az elmúlt napokban megjelentekre reagálva Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyilatkozatott tett közzé. Ebben arra tér ki, hogy a személyét ért támadások közvetetten képesek veszélyeztetni a független jegybank hitelességét. Annak érdekében, hogy hitelesség ne sérüljön, a tulajdonában álló külföldi társaságot, amely Cipruson, az Európai Unió tagállamában van bejegyezve és nem offshore cég, felszámolja.

A jegybankelnök elismerte, hogy tény, hogy 2004. előtt – azaz Ciprus uniós csatlakozása előtt – ez az ország offshore centrumnak számított és abban az időben az ő cége státusza is más volt. Azonban 2004. előtt Magyarország is számos offshore cégnek adott otthont, sőt a rendszerváltás után a legnagyobb külföldi befektetések jelentős része is offshore cégként került hazánkba.

„Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak, ezért a társaságban lévő befektetéseket a lehetőségekhez képest leggyorsabban értékesítem, majd a társaságot megszüntetem, a befolyó összeget pedig hazautalom ”- közölte Simor András.

A bejelentést megelőzően Szijjártó Péter a Parlamentben arról beszélt: az emberek joggal várnak választ arra, mi lehet az a gazdasági tevékenység, amelyhez egy Magyarországon élő embernek Cipruson kell bejegyeznie a cégét. Az ellenzéki politikus azt a kérdést is feltette, hogy a jegybankelnök miért teszi át – egy rendkívül nehéz időszakban – majdnem 900 millió forintját egy magyarországi alapkezelőből egy Cipruson bejegyzett cégbe.

A képviselő szerint ennek két oka lehet: az egyik az, hogy ott kedvezőbben lehet adózni. Ez a jegybankelnök esetében nem a korrektséget szolgálja – tette hozzá.

A másik ok szerinte az lehet, hogy az MNB-elnök nem bízik a magyar pénzügyi rendszer stabilitásában, ami pedig “rendkívüli problémákat tud generálni”. Szijjártó Péter közölte: Simor András egy közelmúltbeli interjújában 2000-2500 milliárd forintos megszorítást szorgalmazott. E nyilatkozat fényében – véleménye szerint – egy ciprusi offshore cég birtoklása és az MNB-elnöki funkció összeegyeztethetetlenek egymással. Simor András erre a fentiekkel összhangban úgy reagált: akárhányszor mondják el, hogy offshore cég, attól az nem lesz az. “A tény az, hogy ez nem off-shore cég” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik