Belföld

Érvénytelen a ferencvárosi választás

Érvénytelen a ferencvárosi időközi választás első fordulója, miután vasárnap este hét óráig nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultak 50 százaléka.

A főváros 12-es számú országos egyéni választókerületének szavazóköreiben délután fél hatig a szavazásra jogosultak 23 százaléka sem jelent meg, és ez után sem nőtt meg jelentősen a voksolásra jelentkezők száma, így már biztosra vehető, hogy a részvételi arány nem nő az 50 százalékos határ fölé.

A választási törvény szerint, amennyiben a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot, a választást érvénytelennek nyilvánítják. Ennek alapján két hét múlva, január 25-én valamennyi, tehát mind a hat jelölt újra indulhat a megmérettetésen.

Ebben az esetben már az is elég, ha minden negyedik választásra jogosult (25 százalék plusz egy fő) leadja a szavazatát; ekkor az a jelölt nyer, tehát az kapja a parlamenti mandátumot, akire a legtöbben voksoltak. Horváth Péter, a választási iroda helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint a harminchét szavazókörben eddig nem történt rendkívüli esemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik