Belföld

Kisokos a népszavazáshoz

Türelemre és időre van szüksége annak, aki ma Magyarországon népszavazást akar kezdeményezni. A szakértő szerint másfél év is eltelhet az ötlettől a referendumig. A Fidesz és a KDNP idén júniusban kezdett neki a folyamatnak.

Ahhoz, hogy egy népszavazási ötletből valóban referendum legyen, hosszú utat kell bejárni: Tóth Zoltán szerint körülbelül másfél évvel kell számolni. A választási szakértő a FigyelőNetnek elmondta: az első lépcsőfok – lakosság által kezdeményezett népszavazás esetén – a referendum kigondolása, formába öntése, azaz magának a kérdésnek a megfogalmazása.

Ezt kell benyújtani az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), mellékelve az aláírásgyűjtő íveket. Egy íven csak egy kérdés szerepelhet. Ezt követően az OVB összeül és egyrészt megvizsgálja a kérdés alkotmányosságát, valamint azt, hogy a kezdeményezés megfelel-e a formai követelményeknek. A testületnek nyolc napon belül kell döntést hoznia, amely ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet jogorvoslattal fordulni.

A taláros testület határozatától függően az OVB elutasítja a kezdeményezést vagy hitelesíti az ívet. Tóth Zoltán hozzátette: ezután kezdődhet az aláírásgyűjtés, amelyekhez minden esetben fel kell tüntetni a nevet, a címet és a személyi azonosítót is. Ha legalább százezer szignót be tudnak mutatni, az Országgyűlés mérlegeli, szavaznak-e a referendumról, de ha az aláírások száma eléri a kétszázezret, akkor kötelezően voksolni kell róla.

Háromszázalékos minta

Az aláírásokat az OVB megbízásából az Országos Választási Iroda (OVI) hitelesíti egy véletlenszerűen kiválasztott háromszázalékos minta ellenőrzésével. Minderre 30 nap áll rendelkezésére. „Ha azonban az ellenőrzés nem hoz megnyugtató eredményt, további 45 napot kapnak, ám ekkor már valamennyi aláírást le kell ellenőrizni” – hangsúlyozta a választási szakértő. Hozzátette: a hitelesítés ellen a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) lehet fellebbezni, 3 napon belül, és a testületnek szintén 3 napja van a döntésre.

Ha megtagadják a hitelesítést, kezdődhet elölről az egész folyamat. Ha viszont jóváhagyják, a kezdeményezést az OVB elnöke felterjeszti az Országgyűlés elnökének, és kéri a következő ülésszakban a tárgyba vételt. A parlament 15 napon belül köteles dönteni a népszavazás kitűzéséről.

Helye van

Ha nincs meg a szükséges 50 százalék plusz egy szavazat a Házban, akkor szintén elölről kezdődik a folyamat. Igaz, fellebbezésnek itt is van helye: az eredmény Magyar Közlönybeli megjelenésétől számított három napon belül ismét az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni.

Ha a taláros testület szerint az Országgyűlés helyesen döntött, akkor megbukik a kezdeményezés, ha azonban az Ab szerint helytelen volt a voksolás, akkor a szavazás megismétlésére kötelezi a parlamentet. A törvény azt azonban nem szabályozza, hogy hányszor küldhetik vissza egymásnak az ügyet.

Amennyiben az Országgyűlés – előbb vagy utóbb – megszavazza a referendum kiírását, a köztársasági elnöknek 15 nap áll rendelkezésére, hogy kitűzze a népszavazást, amelyet az ettől számított legkorábbi 43 és legkésőbb 90 napon belül meg kell tartani.

—-A Fidesz népszavazása vitával indult—-

A Fidesz és a KDNP júniusi népszavazási kezdeményezése nyomán alakult ki jogi vita arról, hogy lehet-e népszavazást tartani a tandíjról, a kórházi napidíjról és a vizitdíjról. Az Országos Választási Bizottság azon az állásponton volt hogy nem, az Alkotmánybíróság azonban vitatta ezt.

A múlt hét fejleménye, hogy Balsai István, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának fideszes tagja vasárnap bejelentette, hogy kezdeményezi Rytkó Emíliának, az Országos Választási Iroda vezetőjének az országgyűlési bizottság előtti meghallgatását, mert a Fidesz népszavazási kezdeményezéseivel kapcsolatos, péntek délutánig beérkezett öt kifogást a választási iroda csak hétfőn juttatja el az Legfelsőbb Bíróságnak. Pedig azokat – utalt rá – a választási eljárásról szóló 1997-es törvény szerint haladéktalanul továbbítani kellett volna. Úgy értékelte, hogy ezzel Rytkó Emília durva törvénysértést követett el.

Rytkó Emília erre reagálva tudatta: pénteken egy kifogás érkezett a választási irodához, amit még ugyanezen a napon átadtak a Legfelsőbb Bíróságnak, s ennek az elbírálása meg is történt. Szombaton további öt kifogás érkezett, az utolsó délután 16 órakor.

Egy hétvége csúszás

Közölte: az LB-n szombaton 16 óra után nem volt, aki átvegye a kifogásokat, ezért telefonon érdeklődtek a teendőről. A közigazgatási kollégiumtól azt a választ kapták, hogy hétfőn reggel nyolc órakor várják a beadványokat. Az Országos Választási Iroda vezetője elmondta azt is, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak 72 órája van az elbírálásra.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn – a kormánypáti képviselők nem szavazataival – elutasította az irodavezető meghallgatását kezdeményező ellenzéki indítványt.

Az OVB múlt héten szerda este állapította meg, hogy a Fidesz mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így várhatóan a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum. Az OVB határozata ellen összesen hat kifogás érkezett, ezek közül négyet – egyet már pénteken – elbírált az LB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik