Belföld

Aba Botond bosszújától tart Demszky

Antal Attila a Nógrád Volán eddigi vezetője lesz januártól 2011-ig a BKV Zrt. vezérigazgatója - erről részben ellenzéki szavazatokkal, 56 vokssal döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés 67 képviselője.

Aba Botond jelenlegi vezérigazgató felmentését a kormánypártiak és az MDF-esek szavazták meg, noha korábban a Fidesz frakciója is támogatta a posztra egyedül javasolt szakembert. Az eddigi vezérigazgató januártól is a cégnél marad, új feladatáról már a frissen megválasztott vezérigazgató dönt. Ezzel a megoldással nincs szükség arra, hogy Aba Botond végkielégítést kapjon.

Antal korábban nyereségessé tudta tenni a Nógrád Volánt, elsősorban a régi járművek lecserélésével, a működési struktúra módosításával (és az ezzel járó elbocsátásokkal).

Nem hivatalos forrásokból úgy tudjuk, hogy a főváros vezetése Aba Botond menesztése kapcsán két dolgot mindenképp el szeretett volna kerülni. Egyrészt nem akartak végkielégítést fizetni neki, ezért tartják cégen belül (felmerült, hogy esetleg vezérigazgató-helyettesként tovább foglalkoztatják).

Másrészt pedig kínosan ügyeltek arra, hogy Aba Botond már érdemben ne tudjon foglalkozni a januárban kezdődő szakszervezeti bértárgyalásokkal. Meg nem erősített értesüléseink szerint ugyanis többen attól tartottak, hogy a leköszönő vezérigazgató esetleg olyan ígéreteket tesz – a főpolgármesterrel egyébként nyilvánosan elégedetlen – szakszervezeteknek, amelyek betartása ellehetetleníti a BKV pénzügyi és szervezeti reformját.


Antal megválasztása után közleményben erősítette meg: márciusra elkészíti a BKV hatékonyabb működéséről szóló startégiát, amelynek célja, hogy ne csak a közlekedési infrastruktúra fejlődjön, hanem az utasok szeressenek is a BKV-val utazni. (Ehhez kapcsolódóan e-mailen várja az utasok észrevételeit is: bkvjavaslat@budapest.hu) Az yrásban kitért arra is, hogy szorosabb együttműködést szeretne a MÁV-val és a Volánnal is.


Az új vezér nem most kezd a fővárosi közlekedéssel foglalkozni: korábban vezette a Főtaxi és létrehozta az Est Taxi nevű társaságokat, a Nógrád Volán vezérigazgatójaként pedig alvállakozói szerződést kötött a BKV-val. A vállalat ez alapján több BKV-buszjáratot is működtet Újpesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik