Belföld

Lakáshelyzet – mit mutatnak a számok?

Vidéken sokkal tágasabban lakunk ma Magyarországon. Országosan több már a három- és többszobás lakás, mint a kétszobás. Budapesten négyszer olyan gyorsan nőttek a lakásárak, mint vidéken.

Lakáshelyzet – mit mutatnak a számok? 1A budapesti lakások piaci értéke több mint háromszorosa a községieknek és közel kétszerese a megyeszékhelyen találhatóknak. 2001-ben tovább nőtt a fővárosi ingatlanok értéke és fokozódott a kereslet a kislakások iránt – olvasható a Tárki Tíz év című vizsgálatának lakáshelyzetre vonatkozó részében. 2001. január elsején Magyarországon több mint 4,061 millió lakást tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal, a háztartások száma 3,8 millió körül volt.

Vidéken sokkal tágasabb

Az átlagos lakás 77 négyzetméteres, az egy háztartásban élők száma átlagosan 2,6. Tehát egy lakosra 29 négyzetméter jut.

A lakhelyek mérete Budapesten a legkisebb, és a településhierarchiában egyre lejjebb lépdelve nő a lakások átlagos nagysága. Ez a családi házas építkezés dominanciája miatt van így.

A lakások átlagos alapterülete
településtípusonként (m2)
Település típusa
Átlagos alapterület
Budapest
66
Megyeszékhely
72
Város
80
Község
86
Összesen
77
Forrás: TÁRKI

A szobaszámok szempontjából tartjuk az irányt. Ha csak egy százalékkal is, de a három és az annál több szobás lakások a leggyakoribbak (45 százalék), a kétszobásak csoportja valamivel kisebb (44 százalék), és körülbelül minden tizedik lakás tartozik az egyszobás kategóriához.

A lakásállomány
kommunális ellátottságának alakulása
1992
2000
2001
Vezetékes víz
85
92
94
Fürdõszoba
83
88
91
Vízöblítéses
WC
79
86
89
Vezetékes gáz
46
69
72
Forrás: TÁRKI

Továbbra is van mit javítani komfort tekintetében. Történt előrelépés, de százból hat lakásban továbbra sincs vezetékes víz, kilencben fürdőszoba, tizenegyben pedig vízöblítéses WC. A fűtést ma már a legtöbb helyen gázzal oldják meg, az előző évtized közműfejlesztési programjainak köszönhetően 2001-ben a háztartások 72 százaléka használt vezetékes gázt.

Budapesten sokkal drágább

Lakáshelyzet – mit mutatnak a számok? 2A fővárosi lakáshelyzet a minőség szempontjából (ide tartozik az épület típusa, a fürdőszoba/WC megléte, gázellátás, külső és belső lakáshibák) sokkal homogénebb, az otthonok zöme a közepes kategóriába sorolható. A községekben éppen ellentétes a tendencia. A lakások minőség szerinti megoszlása vidéken polarizált, vagyis a viszonylag sok rossz minőségű lakás mellett a kiemelkedően jó otthonok száma is magas.

A budapesti lakások piaci értéke sokkal magasabb, mint az azonos minőségű vidékieké. A négyzetméterárak a fővárosban háromszor akkorák, mint a községekben, és ha a megyeszékhelyekhez hasonlítjuk a budapesti ingatlanárakat, akkor is kétszer annyi pénzt kell összegyűjtenie annak, aki nem bírja ki metró nélkül.

2000 tavaszáról 2001 tavaszáig az ingatlanárak Budapesten 41 százalékkal nőttek, míg a megyeszékhelyeket kivéve (33 százalék) a vidéki városokban 13, a községekben 9 százalékos volt az árszínvonal-emelkedés. A végeredmény pedig az, hogy egy fővárosi átlagos értékű lakás 75 százalékkal ér többet az országos átlagnál.

Egynegyed váltani készül

A kutatás kitért arra is, hogy vajon a különböző háztartások jövedelmi-vagyoni helyzete miként kapcsolható a lakás minőségéhez, árához. Kiderült, hogy csupán alig több mint a családok fele (53 százalék) lakik az anyagi helyzetének megfelelő otthonban, míg 2000-ben ez a mutató 60 százalék volt. Körülbelül egynegyed-egynegyed annak a két csoportnak az aránya, amely jobb, illetve rosszabb lakásban él ahhoz képest, amit megengedhetne magának.

Lakásváltoztatás
tervezett lebonyolítási módjai – ingatlan vásárlását/építését
tervezõk körében
Hogyan tervezik
%
Lakását eladja, másikat
vesznek
40
Lakását eladja, másikat
építenek
7
Lakását megtartja, másikat
vesznek
9
Lakását megtartja, másikat
építenek
10
Egyéb módon
25
Nyaralót terveznek
4
Válaszhiány
5
Forrás: TÁRKI

Az ilyesfajta inkonzisztencia megszüntetése céljából több mint 900 ezer háztartás készül lakásberuházásra. Az új lakás vagy ház finanszírozása a megkérdezettek fele szerint a jelenlegi lakhely értékesítéséből lesz megoldva. 40 százalékuk tervezi külső forrás bevonását és több mint egyötödük kívánja megtartani a régit is.

A lakásváltoztatás
tervezett finanszírozási módjai külsõ
forrásból (%)
Banki finanszírozási
tervek
Lakásvásárlási
(vagy építési)
Lakás felújítási
(vagy bõvítési)
Összesen
szándékkal rendelkezõkön
belül
Piaci kamatozású hitel
16,8
10,5
11,8
Általános kamattámogatás
melletti hitel
12,1
6,2
7,5
Kiegészítõ kamattámogatás
melletti hitel
7,1
3,2
3,6
Lakásépítési
kedvezmény, szoc. pol. támogatás
22,9
6,2

10,5

Nem tervez hitelfelvételt
35,8
68,5
60,0
Forrás: TÁRKI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik