Gazdaság

Aki keres, talál

A szakértők 2005-re biztonságos, kiszámítható évet várnak a munkaerőpiacon.

Ha ma Magyarországon valaki mindent megtesz annak érdekében, hogy állást találjon, valamint reális igényeket támaszt a leendő munkaadójával szemben, és a képzettségének és tapasztalatainak megfelelő munkaköröket pályáz meg, nagyon hamar találhat állást. Legalábbis ez a véleménye az összes megkérdezett, a munkaerőpiacot jól ismerő szakértőnek. Az álláskeresés pontos időtartamáról már megoszlik a véleményük. Beosztotti pozíció esetében van, aki 1-2 hónapról beszél, míg mások 2-4 hónapot tartanak reálisnak. Vezetők esetében már nehezebb általánosítani, hiszen az álláskeresésre szánt idő függ az ágazattól és a funkcionális területtől. Nekik mindenképpen hosszabb ideig, akár 6-12 hónapig kell várniuk egy új állásra.


Aki keres, talál 1

HÁTRÁNYOS RÉGIÓK. Bár a foglalkoztatottsági adatok nem mutatnak kedvezőtlen helyzetet – a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, novemberi összegző felmérése szerint jelenleg 6,1 százalékos a munkanélküliségi ráta -, egyes régiók csapdába kerültek az elmúlt években. Deák Andrea, a Neumann Take It személyzeti tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint majdnem lehetetlen valakit egy kelet-magyarországi állásra elcsábítani. Így például a debreceni székhelyű vállalatok számára a megfelelő minőségű és létszámú munkaerő felvétele kifejezetten nagy probléma. Ennek megfelelően kevés cég települ a régióba, kevés az új munkahely, ezért a kelet-magyarországi fiatalok kénytelenek elhagyni szülőföldjüket, hogy dolgozhassanak. A kör bezárul, hiszen az úgynevezett sztárvárosokban és sztárrégiókban pedig túlságosan is sokan szeretnének munkát kapni.

A strukturális és regionális munkaerő-piaci problémák csak tovább mélyülnek. Gyakran az is előfordul, hogy valaki inkább a munkanélküliséget és a további keresgélést választja, mert a felajánlott állás kedvéért költöznie kellene, ami családosok esetében már valóban több embert érint. De úgy tűnik, egyelőre a pénzszűke sem kényszerít sokakat kompromisszumokra egy állás kedvéért. Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója azt tapasztalja, hogy a pályakezdők inkább visszautasítanak egy ajánlatot, mintsem fizetési elvárásaikat egy kicsit is alább adják. Pedig az ő esetükben még nem is beszélhetünk a családfenntartási kényszerről. Több szakember szerint az a közkeletű vélekedés, miszerint a pályakezdők iránt nincs kereslet, nem is állja meg a helyét, sokan egyszerűen csak túl válogatósak.

Annak ellenére, hogy december elején több mint 1300 friss diplomás mérnök volt regisztrált munkanélküli, a fejvadászok szerint még mindig leginkább a mérnököket keresik a cégek, ami a termelő vállalatok – azon belül is főként az elektronikai cégek – bővülésének tudható be. Közülük is a legkeresettebbek a villamos- és gépészmérnökök. „A nyelvtudással és gazdasági ismeretekkel rendelkezők hamar és jó feltételek mellett tudnak elhelyezkedni” – mondja Csaposs Noémi, a Trenkwalder-Multiman Személyzeti Szolgáltató Kft. ügyvezető-helyettese. Tóth László, a TranSearch Magyarország Kft. ügyvezetője olyan esetről is mesél, amikor cégének egy külföldön dolgozó magyar mérnököt kellett hazacsábítania egy pozícióra, mivel itthon nem találtak megfelelő embert. A telekommunikációra szakosodott mérnökökre is jobb hónapok várnak, sőt a mobilcégek nehezen fognak megfelelő szakembereket találni a harmadik generációs szolgáltatások beindítására.

MINŐSÉGI CSERE. Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. fejvadásza úgy látja, 2005-ben az informatikusok iránt is stabil lesz a kereslet, ami az integrált vállalatirányítási rendszerek terjedésének, illetve a kis- és középvállalatok bővülő IT beruházásainak köszönhető. A szakértő, a vállalati költséghatékonyság iránti egyre erősödő elvárás jegyében, a kontrollereknek is jó évet jósol. Csaposs Noémi úgy tapasztalja, hogy a beszerzés és a logisztika területén újra nagyobb számban keresnek munkavállalókat, amit hazánk speciális földrajzi helyzete magyaráz. Az évek óta tartó stabil kereslet az utóbbi két évben talán fel is erősödött, ami a transzferországi jellegünkön túl azzal is magyarázható, hogy nincs megfelelő szakirányú képzés ezeken a területeken. Szintén stabil kereslet mutatkozik a jó marketingesekre, értékesítőkre és pénzügyi szakemberekre. „Ezeken a területeken folyamatos a minőségi csere” – mutat rá Fazekas Zsolt. A Trenkwalder-Multiman ügyvezető-helyettese arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyelvtudással rendelkező könyvelőket jelenleg nagyítóval kell keresni, de minőségbiztosítási szakembereket sem egyszerű találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik