Belföld

IMF-jelentés a világgazdaság kilátásairól

Az Egyesült Államok gazdasága idén az elmúlt évtized leggyengébb teljesítményét fogja nyújtani, és a növekedés ösztönzése érdekében további kamatlábcsökkentések válthatnak szükségessé – szól a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság kilátásait taglaló tegnap közzétett jelentése.

Washingtonban tanácskoznakAz IMF és a Világbank ezekben a napokban tartja Washingtonban idei tavaszi tanácskozássorozatát. Magyar részről Kovács Álmos, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, valamint Szapáry György, az MNB alelnöke vesz részt azt értekezleteken.

Michael Mussa, az IMF vezető közgazdásza, washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a növekedés globális lelassulása tapasztalható, bár ez még korántsem minősíthető recessziónak. A fél évvel ezelőtti, évi 1,7 százalékos amerikai GDP-növekedésre vonatkozó becsléshez képest az IMF valamelyest csökkentette az idei évre szóló várakozásait, 1,5 százalékra. Jövőre az IMF szerint az Egyesült Államok gazdasága még mindig csak szerény mértékben, de az ideinél azért valamivel jobban, 2,5 százalékkal bővülhet.

A Valutaalap úgy látja, vannak még növekedésösztönzési tartalékok az amerikai kamatlábak csökkentése terén, hiszen az eddigi kamatvágások nyomán egyelőre nem jelentkezett számottevő inflációs veszély.

Az IMF-jelentés az Európai Központi Banktól (EKB) is szerény kamatcsökkentést vár el, a gazdasági növekedésnek a korábban becsülthöz képest tapasztalható lassulására és az inflációs nyomás várható enyhülésére tekintettel. A Valutaalap idén 2,4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos GDP-növekedésre számít az euróövezetben, ami pesszimistább becslés a tavaly októberihez képest, akkor 2001-re 2,5, 2002-re 3,8 százalék volt a remélt növekedési ráta. Így is, ha az IMF mostani feltételezései helyesnek bizonyulnak, az idei lesz az első olyan esztendő 1991 óta, amikor Európa gazdasága gyorsabban bővül, mint az Egyesült Államoké.

Az euróövezeten belül a hajtómotor jelenleg Franciaország, 2,6 százalékos valószínűsíthető idei és jövő évi bővülési ütemmel. (Németország idén 1,9 százalékra számíthat, de jövőre már elérheti a franciák 2,6 százalékos növekedési ütemét.) Az euróövezeten kívüli európai országok érzékenyebben reagálnak a növekedés globális lassulására – állapítja meg az IMF. Nagy-Britanniában ennek ellenére még így is 2,6 százalékos bővülést lehet várni ebben az esztendőben, majd 2,8 százalékost 2002-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik