Gazdaság

Munkanélküliség – itt van már a trendforduló?

Tavaly nagyjából 150 ezer, idén pedig 30-40 ezer fővel apadna a foglalkoztatottak száma, ha nem emelkedne a közfoglalkoztatás – derül ki az Ecostat elemzéséből. A jelenlegi munkanélküliségi ráta 11,1 százalékos, ami akár tovább javulhat, de év vége felé újra rosszabbodhat. A tömeges leépítéseknek, úgy tűnik, vége.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szerdán nyilvánosságra hozott, 11,1 százalékos munkanélküliségi ráta sokkal „szebb” az idén eddig publikált adatoknál (amelyek között volt 11,9 százalék is), ám első megközelítésben nehezen eldönthető, hogy csak a nyáron beinduló idénymunkák hatásáról van szó vagy lényegi javulásról.

Hanti Erzsébet, az MSZOSZ munkaügyi szakértője szerint ez év elején megindult a munkaerő-piaci fordulat, hiszen egyre nő a munkaügyi központokhoz bejelentett állások száma. A szakértő úgy vélte, hogy ez a növekedés sokkal nagyobb mértékű, mintsem a szezonális hatásokra lehetne fogni.

Megcsillanó fény az alagút végén

Az Ecostat nemrégiben publikált elemzése is a szakértő véleményét támasztja alá annyiban, hogy megállapítja, a gazdasági válság miatti tömeges leépítések 2010 elején nem folytatódtak, az év elején látott magas munkanélküliségi adatokat még a 2009-ben elbocsátottak munkanélkülivé válása és a szezonális hatások alapozták meg együttesen.

Idén tehát elkezdődött a munkaerőpiac megnyugvása. Erre utal a Manpower munkaerőpiaci előrejelzése is, amely szerint évek óta először terveznek több munkaerő-felvételt a cégek, mint amennyi elbocsátást.

Vesztésre álló kkv-szektor

Az összesített számok persze nagyon vegyes képet takarnak. Valójában azon munkanélkülieknek nyílhat már idén nagyobb esélyük az elhelyezkedésre, akiknek az ipari termeléshez kötődő szakmájuk van. Az Ecostat tanulmánya szerint a nagyobb ipari cégek jó eséllyel hajthatnak végre kisebb bővítéseket az év folyamán, a belső keresletre támaszkodó kisvállalkozások inkább zsugorodnak.

A folyamaton aligha lehet csodálkozni, hiszen a meginduló külpiaci konjunktúra a nagy iparvállalatokat segíti, az évek óta – idén is – csökkenő lakossági fogyasztás, a főként szolgáltatási szektorokban tevékenykedő kisvállalkozásokat – és az ott dolgozó, avagy már éppen elbocsátott – munkavállalókat sújtja. A Manpower előrejelzése szerint is a gyártás, termelés szektorban várható a legnagyobb arányú munkaerőfelvétel.

Szépíti az adatokat a közmunka

Az Ecostat-tanulmány szerzői úgy vélik: a munkanélküliségi adat a nyári hónapokban 10,9 százalékig is mérséklődhet, hogy aztán év végére visszakússzon 11,1 százalékra. Szerintük a stagnáló vagy legfeljebb kissé emelkedő ipari és szolgáltató szektorbeli létszám, a továbbra is válságot megélő építőipar, az élénkülő közmunkák, valamint az elbocsátásokkal szembenéző állami vállalatok összességében stagnáló munkapiacot hoznak létre. A munkanélküliség tehát idén is magas marad.

A kutatás szerint a foglalkoztatás csökkenése idén 2009-hez képest hozzávetőleg 10 ezer fős lehet, ami az emelkedő közfoglalkoztatás nélkül 30-40 ezer fős is lehetne. 2009-ben még a kutatók számításai szerint a válság hatására nagyjából 150 ezer munkahely szűnt meg, míg a hivatalos statisztikában a foglalkoztatás változása 2009-ben mintegy 100 ezer volt. A két szám közötti különbség elsősorban a közmunkák bővülésének a következménye – derül ki a tanulmányból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik