Gazdaság

Megnevezte az inflációs célt a PM

A makrogazdasági környezet sarokszámait ismertetve a pénzügyi tárca vezetője először közölte: 2 százalék az inflációs cél.

A gazdaság sarokszámainak ismertetésekor árulta el először Veres János pénzügyminiszter, hogy mekkora inflációval számoltak a jövő évi költségvetés tervezésekor. E szerint az árszínvonal emelkedése 2 százalék lesz. Ez azért érdekes, mert információnk szerint sokszor maguk az érintett tárcák sem tudták pontosan, hogy mekkora inflációval tervezzenek jövőre. Mindezek mellett a PM hivatalos, a sajtótájékoztatókon ismertetett diáknak megfelelően 2-3 százalékos, viszonylag tág sávban értelmezett inflációval kalkulál.


A kormány tervei szerint idén 4 százalék körüli GDP-növekedésre számíthatunk. Mindezek tudatában a kabinet szerint a magyar gazdaság 2021-re érheti el a jelenlegi osztrák színvonalat.
Az idén az importnál mintegy 10-12 százalékkal nagyobb mértékben nőtt az export, így összecsukódóban van a külkereskedelmi olló – ismertette az adatokat Kóka János gazdasági miniszter. Azonban arra a kérdésre, hogy mi indokolhatta a jegybank inflációs jelentésben az import és az export adataira vonatkozó fenntartásokat, Veres azt válaszolta, hogy az a jegybank stábjának álláspontja. A PM egyelőre nem ismer olyan adatot, ami ellentmondana az ő számaiknak; az ügyben majd egyeztetnek a jegybankkal. Kóka mindezek ellenére 3 milliárd eurósra taksálja a külkereskedelmi deficit várható nagyságát és 4 milliárd eurónyi külföldi működő tőke beáramlásra számít.


Kóka János az inflációról szólva elmondta, hogy annak nagyon alacsony mértéke érthető feszültségeket szül majd a nagyobb árszínvonal-emelkedéshez szokottak körében. Így például többen irreális béremelést kérnek akkor, amikor igen kedvező inflációs adatok látnak napvilágot.


A magánnyugdíj-kifizetésekkel korrigált államháztartási hiány idén a GDP 3,6 – jövőre 2,9, 2007-ben 2,2, míg 2008-ban a 1,6 – százaléka lesz. Mindez, valamint a csökkenő államadósság lehetővé teszi az euró 2010-re tervezett bevezetését – állítja Veres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik