Üzleti tippek

Kóka újra szedne tévédíjat

Az SZDSZ elnöke szerint ismét a fogyasztóknak kellene a tévé-előfizetési díjakat fizetniük. Kóka János az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy akár hónapokon át is elhúzódhat a Magyar Televízió elnökének megválasztása.

Ismét a fogyasztóknak kellene a tévé-előfizetési díjakat fizetniük. Az államnak nem kellene átvállalnia ezt a költséget – közölte a szabad demokrata politikus. Az SZDSZ adócsökkentő programjának nagyon fontos eleme, hogy a közmédiát ismét a fogyasztók finanszírozzák, és az állam ne vállalja át az előfizetési díjakat. A mostani finanszírozási rendszer nem korrekt, és költségvetésfüggővé teszi a közmédiát – fejtette ki a pártelnök.

A tv-előfizetési díj átvállalásáról még a Medgyessy Péter (MSZP) korábbi miniszterelnök által meghirdetett, 100 napos program keretében 2002 júniusában született kormánydöntés. Ekkor határoztak úgy, hogy abban az évben a büdzsé átvállalja az ebből származó mintegy hétmilliárd forintos tételt. A díj teljes eltörlése a médiatörvény módosítását igényelte volna, ám az ehhez szükséges kétharmados többség a parlamentben nem volt és azóta sincs meg.

Kóka János nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy akár hónapokig is elhúzódhat a Magyar Televízió elnökválasztása körüli “hercehurca”. Közölte: nagyon rossz, ha egy olyan presztízsű médiumnak, mint az MTV, nincs elnöke.

Semmiféle megállapodás nincs az MSZP és az SZDSZ között az MTV leendő elnökéről – jelentette ki a liberális politikus. A tévéelnök-jelölésre és -választásra a hét végén, várhatóan pénteken tesz ismét kísérletet Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége és társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriuma; május 23-án ugyanis még a javaslattételig sem jutott az ügy.

Az MTI információja szerint ekkor a nagykuratórium sem az MTV tavalyi mérlegbeszámolójának elfogadásáról, sem arról nem döntött, hogy a törvény adta lehetőséggel élve megvétózza-e a március eleje (Rudi Zoltán mandátumának lejárta) óta ügyvezetőként tevékenykedő Medveczky Balázs kinevezését az alelnöki posztra. Mindkét témára pénteken tér vissza a kuratórium.

Május 22-én az SZDSZ által a kuratóriumi elnökségbe delegált két tag azzal indokolta távolmaradását a péntek reggeli, elnökjelölő ülésről, hogy a Fidesz és a KDNP által a testületbe juttatott négy kurátor azon bejelentése, ki mellé állnak a posztért folytatott versenyben, “erős kétségeket” ébresztett bennük, hogy “a jelen körülmények között lehetséges-e eredményes munkát végezni”.

A tv-előfizetési díj kormány általi átvállalásáról 2002. július 16-án döntött az Országgyűlés az első száznapos csomag részeként. A parlament a 2001-2002-es költségvetést 339 kormánypárti és fideszes igen szavazattal, 17 tartózkodás mellett módosította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik