Élet-Stílus

Letarolták a Hajógyári-szigetet?

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést Óbuda, miután „fakitermelésre emlékeztető módon” ritkították meg a Hajógyári-sziget északi részén található védett galériaerdőt. A ritkítást és tereprendezést a Sziget Kft. végezte, állításuk szerint a beteg és veszélyessé vált fákat távolították el. Az önkormányzat ugyanakkor erre nem adott engedélyt.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata lakossági bejelentés alapján értesült az óbudai Hajógyári-szigeten található úgynevezett galériaerdőben történt engedély nélküli, indokolatlan fakivágásról. A védett fás társulás a sziget északi részén, a Duna és a nagy rét között fekszik, azon a területen, amely a Sziget Fesztiválnak is otthont ad.

Az erdő az önkormányzat tulajdona, ott minden beavatkozást csak a hivatal engedélyével lehet elvégezni, még a veszélyessé váló fák kivágását is – mondta el az FN-nek Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Ilyet pedig senki nem kért és nem is kapott. A kerületvezető személyesen járt a helyszínen, ahol szerinte egy fakitermeléshez hasonló a látvány, és szemmel láthatóan egészséges példányok is a fűrészek áldozatul estek. Az önkormányzat természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen tesz büntetőfeljelentést – hangsúlyozta Bús Balázs.

KÉPGALÉRIA

KÉPGALÉRIA

Terepet rendeztek

A terület nem a Főkert Zrt. kezelésében áll, így a cég nem tudott felvilágosítást adni a történtekről, a társasághoz nem érkezett hivatalos megkeresés az ügyben. Korábbi sajtóhírek azonban arról számolnak be, hogy a kerület és a fesztivált szervező Sziget Kft. szerződésben állapodott meg: az önkormányzat vállalja, hogy a tulajdonában lévő területet a rendezvény szervezői térítésmentesen használhatják, cserébe mintegy 3,5 kilométeres szakaszon megtisztítják a gát közelében lévő galériaerdő futóösvényét, kukákat helyeznek el, és kiépítik a közvilágítást.

Megkerestük a Sziget Kft-t is, hogy a fák kivágása az ő tereprendezési munkájuk eredménye-e. Gerendai Károly, a cég vezetője az FN-nek elmondta, hogy valóban elkezdődött a szerződésben vállalt tereprendezés. Ennek során kiirtották az aljnövényzetet, a területet kitakarították, és kivágták a veszélyesnek ítélt vagy beteg fákat. A kivágásra ítélt növényeket pedig a III. kerület által megbízott szakértő jelölte ki – teszi hozzá Benizs Dániel, a cég háttértechnikai vezetője.

Nem volt rá engedély

A fenti információkkal ismét megkerestük az önkormányzatot, ahol megismételték: a veszélyessé vált fákról idén a kerület tudomásával nem történt felmérés, és a kivágást egy eddig ismeretlen vállalkozó végezte szakhatósági engedély és az önkormányzat megkeresése nélkül. A szerződésben vállalt „tereprendezés” sem állja meg a helyét, ugyanis a Főkert Kft.-nek minden rendezvény előtt, azaz évente el kell távolítania a veszélyessé vált fákat – mondta Szerdahelyi Kinga, az önkormányzat sajtófőnöke.

A cég és az önkormányzat közt 2008-ra kötött szerződésben a „Sziget Kft. vállalja, hogy a fesztivál megkezdése előtt a sziget területét a gát középvonalától a galériaerdő területét is beleértve megtisztítja, és a keletkezett nyesedéket eltávolítja”. Ez azonban nem jelent fakivágást, hiszen „az Önkormányzat felhívja a Sziget Kft. figyelmét, hogy a terület takarítása során fakivágási engedélyköteles fák engedély nélkül nem vághatók ki” – idézi Szerdahelyi Kinga a dokumentumot.

Engedélyt azonban senki nem kért, ezért hivatalosan a kerület továbbra sem tudja, hogy ki, miért és mi alapján vágta ki a galériaerdő fáit, ráadásul a most az elpusztított több száz növényből alig egy tucatnyin látszanak betegség nyomai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik