Élet-Stílus

Kassák-emlékkiállítás nyílt Óbudán

Kassák Lajos író, költő, képzőművész, esszéista születésének százhuszadik és halálának negyvenedik évfordulója alkalmából nyílt nemzetközi kiállítás vasárnap budapesten a Kassák Múzeumban.

Ladányi József művészettörténész elmondta, hogy Kassák Lajosra (1887–1967), az európai avantgárd egyik vezető személyiségére születésének 120., halálának 40. évfordulója alkalmából emlékeznek az Hommage à Kassák című kiállítással. A felvidéki Érsekújváron született alkotó születésének és halálának korábbi kerek évfordulóin Csehországban és Szlovákiában is megrendezték a tárlatot, amelynek kiállítói nagyrészt a budapesti bemutatón is szerepelnek.


Kassák-emlékkiállítás nyílt Óbudán 1

Az író életművének aktualitását hangsúlyozó kiállításon látható lesz a szlovák Rudolf Sikora, a cseh Vera Janouskova és több magyar művész alkotása is. A tárlaton helyet kap Juraj Melis munkája, Kassák dadaista felfogásához kötődő festményszerű műtárgya, Jovánovics Györgynek Kassák képarchitektúrájára reflektáló, leheletfinom árnyalatokat mintázó gipszalkotása és Gulyás Gyula ólomból készült Kassák-portréja is. A 33 művész mintegy ötven alkotását felvonultató tárlat szeptember 11-től Pozsonyban vendégszerepel, onnan pedig Csehországba utazik tovább.

Az 1976-ban alapított óbudai Kassák Múzeumban jelenleg csaknem 1700 képzőművészeti alkotás, több mint 17 ezer levél, kézirat, több ezer fotó, könyv, folyóirat, nyomtatvány és relikvia látható. A képzőművészeti gyűjtemény törzsanyagát Kassák Lajos művei alkotják. Számszerűen az úgynevezett békásmegyeri korszak és az utolsó alkotói periódus, az 1956 utáni évtized anyaga a legnagyobb. Kisebb, ám művészettörténetileg rendkívül értékes az 1920-as évekből származó művek együttese, amely teljes képet ad Kassák klasszikus avantgárd korszakáról. Külön gyűjteményt alkotnak a múzeum képzőművészeti anyagában a Kassák Lajosról készített portrék, illetve azok a művek, amelyeket a művész ajándékul kapott magyar és külföldi pályatársaitól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik