Poszt ITT

Lecserélték a Himnuszt

Senki sem érti, miért kell a csere. Ezer diák fagyoskodott a Lánchídnál.

– Neked jutott tea? Kérdezte egy tízéves forma kisdiák a mellette állótól. Nekem jutott, de már nem érdemes beállni a sorba. Mindjárt mehetünk énekelni.

20 iskola 1000 kisdiákja tolongott az akadémia előtt felállított sátorban. Forgatásra jöttek. Az MTVA, vagyis a Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap ugyanis dacolva mindennel, újraforgatja a Himnuszt. A felvételt első körben november 4-ére tervezték, de technikai okokból a stáb végül november 18-ra halasztotta.

Tea az nincs

A 3-4-5-6. osztályos tanulóknak – a korábbinál „barátságosabb” időpontban – vasárnap délután fél kettőtől kellett „biodíszletként” szobrozniuk a Széchényi téren. Cserébe szendviccsel, csokoládéval és meleg teával hálálták meg a segítséget. Igaz, a tea a sátorban, a gyerekek meg a hídon voltak. Mindenesetre a szervezők olyan takarékosak voltak, hogy amíg a diákok tucatszor énekelték a Himnuszt az oroszlánok társaságában, addig a sátorban reked szülőknek és pedagógusoknak szünetelt a tea kiadás.

Most akkor melyiket?

A YouTube-on levő Himnusz-változatot Horváth Ádám (a Szomszédok apukája) jegyzi. E felvételen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkart Kocsis Zoltán vezényli. Az új verziónál, nem tudni, követi-e az MTVA a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium iránymutatását. A tárca ugyanis még tavaly nyáron „Új hangzásban a Himnusz és a Szózat” címmel közleményt adott ki. Ebben az Erkel Ferenc, illetve Egressy Béni által írt dalok új feldolgozását ajánlja az iskolásoknak. Mindenesetre a helyszínen úgy tűnt, hogy az eredeti verziót dalolják az átfagyott kisdiákok.

Miért és mennyiből?

Korábban érdeklődtünk, hogy az adófizetők pénzéből mennyit költenek a forgatásra. Az MTVA sajtóosztálya válaszlevelében megerősítette, hogy az MTVA „új felvételeket készít Magyarország himnikus dalaihoz”, kiemelve, hogy mindezt belső gyártásban teszik. Azt nem közölték, hogy a „belső gyártás” mekkora költséget jelent. A Hír24 információi szerint viszont több eszközt is bérelnek a forgatáshoz, például a steadicam kamera-stabilizációs rendszert.

Titkos minden

Az általunk megkérdezett televíziós szakember szerint egy ilyen forgatás nem olcsó. Ha a statisztákat el is lehet intézni egy kis csokival meg forró teával, az operatőrök és a rendező pénzbe kerül. Ahogyan a technika sem olcsó egy ekkora köztéri produkciónál. A helyszínen néhány komolyabb lámpán, az azokat emelő darus autókon kívül, csak a nagyszámú biztonsági őr tűnt fel. Sőt, volt köztük olyan, aki annyira komolyan vette a munkáját, hogy még az aggódó szülőket is igyekezett rendreutasítani. Sőt minket is kérdőre vont, hogy ugyan mit is keresünk egy ilyen helyszínen fényképezőgéppel.


A képre kattintva galéria nyílik a forgatásról! Fotó: Kummer János

Az új éjszakai slágert egyébként Zilahy Tamás, az MTVA főrendezője jegyzi, aki személyesen instruálta az ezer gyereket a Lánchíd pesti hídfőjénél, és aki külön felhívta a szülők és a diákok figyelmét arra, hogy tilos fényképezni a forgatás alatt.

Himnikus dalok

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség az újraforgatására, azt közölték, hogy a Himnuszt „a közmédia júliusi arculatváltása óta a közszolgálati csatornákon látható és hallható felvételeket a folyamatos megújulással összhangban” cserélik le. Arról is érdeklődtünk, hogy milyen himnuszok megfilmesítését tervezik még, amire csak annyit közöltek, idézzük: „A himnikus dalok pontos számáról az év vége felé, várhatóan decemberben tájékoztatjuk a sajtó munkatársait és a közvéleményt.”

Senki nem érti

Előző, ugyanebben a témában írt cikkünkhöz rengeteg hozzászólás érkezett. A többséget nem elégítette ki az MTVA válasza, és továbbra sem érti, miért kell a Himnuszt újrazenésíteni. „Hát nincsen ebben az országban más tennivaló? Nincsenek hajléktalanok? Nincsenek éhező gyermekek és családok? A 70 milliárdból ki mennyit vág zsebre? Ha ezt megteszik, akkor ebben az országban mindent meg lehet tenni” – írta egyikük. Egy másik hozzáteszi: „Nekem igenis tetszik a magyar himnusz Kölcsey–Erkel felállásban. Ezt nem szabadna megváltoztatni. Éhezik az ország, munkahelyek nincsenek. DE PAZARLÁS A SEMMIBŐL AZ IGEN. MEDDIG?????????????? Persze ez csak a magyarnak fáj. A világon a mienk a legszebb himnusz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik