Tudomány zöldövezet

A gint is fenyegeti a klímaváltozás

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján az éghajlati átalakulás befolyásolhatja a gin-tonik ízét – írja a The Guardian. A globális felmelegedés miatt egyre inkább ingadozó időjárási viszonyok hatással vannak a népszerű koktél fő alapanyagára, a borókabogyóra.

A Heriot-Watt Egyetem Nemzetközi Sörfőző és Szeszfőző Központjának (ICBD) kutatói azt vizsgálták, hogy az időjárás változására miként reagálnak az ízanyagok. A borókának a borhoz hasonlóan régiófüggő a termése, többek között a csapadékmennyiség és a napsütés miatt.

Matthew Pauley, az ICBD szakértője szerint a nedvesebb években a bogyókban található illékony vegyületek koncentrációja akár 12 százalékkal is csökkenhet a száraz évekhez képest.

Ez közvetlen hatással van az ízre.

A kutatók különböző európai régiókból, így Albániából, Boszniából, Macedóniából, Montenegróból, Szerbiából, Koszovóból és Olaszországból származó, eltérő évjáratú bogyókat desztilláltak. A kész italokat gázkromatográfiával elemezték, hogy megmérjék a legfontosabb ízanyagok szintjét.

Megállapították, hogy az egyes régiókban termett bogyók kémiai összetétele eltérő, és ezek a különbségek hatással lehetnek a gin fás, gyantás, citrusos és virágos jegyeire. Az adott év csapadékmennyisége jelentősen befolyásolja a bogyók ízét, az eső következtében tovább kell szárítani a termést, ezért megváltozik a vízben oldódó anyagok mennyisége.

Mindez azt jelenti, hogy a gin ízprofilja nagyban függ a betakarítási körülményektől. Mivel a klímaváltozás következtében egyre több a szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás, ez súlyos problémát okozhat az iparág számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik