Tudomány zöldövezet

Tavak jelentek meg a Szaharában

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

A Szahara alapvetően a Föld egyik legszárazabb helye, idén szeptemberben azonban évtizedek óta először víz öntötte el a régió északnyugati részét – írja az IFLScience. A jelenség hátterében egy extratrópusi ciklon áll, amely hatalmas mennyiségű nedvességet hozott a régióba.

A NASA Earth Observatory szerint az előzetes becslések alapján a Szahara marokkói, algériai, tunéziai és líbiai részein szeptember 7. és 8. között több tíz milliméternyi eső hullott, egyes területeken a csapadék mennyisége a 200 millimétert is elérte. Utóbbi a régió egész éves értékének felel meg.

30–50 éve nem volt ilyen sok eső ilyen rövid idő alatt

– mondta Housszine Jouabeb, a Marokkói Meteorológiai Főigazgatóság munkatársa az AP-nek. A csapadék következtében átmeneti tavak jelentek meg a homokdűnék között, az áradás mértéke műholdfelvételeken is látható.

Marokkóban hat éve tart a szárazság, az esőzések most némi enyhülést hoznak, az áradások ugyanakkor katasztrófával is járnak. Marokkóban és Algériában legalább 20 ember vesztette életét, és komoly károk keletkeztek.

Móse Armon, a Földtudományi Intézet és a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa szerint ugyan minden évben előfordul valamilyen mértékű esőzés a térségben, idén egy extratrópusi ciklon tette különlegessé a szezont. A Szaharát elérő rendszer az Atlanti-óceán felett kezdett el kialakulni, de a víz egy részét Afrika nedvesebb, egyenlítői régióiból is magába szívta.

Jouabeb szerint a jövőben egyre több hasonló vihar alakulhat ki a fokozódó párolgás és a levegő nedvességtartalmának növekedése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik