Tudomány zöldövezet

Tigrisek tömegével végzett a madárinfluenza

Aditya Singh / Getty Images
Aditya Singh / Getty Images

Legalább 47 tigris, 3 oroszlán és 1 párduc pusztult el két vietnámi állatkertben az utóbbi két hónapban – írja az MTI a helyi média beszámolói alapján. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nagymacskák halálát a H5N1 influenzavírus okozta.

A hatóságok közlése szerint több mint harminc alkalmazott került közvetlen kapcsolatba a beteg állatokkal, de eddig egyiküknél sem jelentkeztek tünetek. A betegség terjedését az elpusztult állatok tetemének megsemmisítésével is igyekeznek megakadályozni.

A PETA nemzetközi állatvédő szervezet szerint a ragadozók halála rámutat, mekkora veszéllyel jár a vadon élő állatok fogságban tartása. Hangsúlyozták, hogy az állatkertben tartott állatok olyan betegségeknek és stressznek vannak kiszolgáltatva, amelyeknek a természetben nem lennének tehetetlenül kitéve. Emmellett úgy vélik, a vadon élő állatok kizsákmányolása az emberek egészségét veszélyezteti, mert növeli egy újabb világjárvány kitörésének esélyét.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) júliusban riasztónak nevezte a madárinfluenzás esetek számának növekedését, és sürgős regionális erőfeszítéseket sürget az ázsiai és csendes-óceáni térségben a megbetegedések elleni küzdelem érdekében.

Kapcsolódó
Egyre erősebben kóstolgatja az embereket a H5N1
Világszerte több mint 200 emlősfajt fertőzött már meg a madárinfluenza, ami így egyre közelebb kerülhet az emberhez. Az eddig ismert emberi megbetegedések 52 százaléka végződött halállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik