Kutyahalak ezrei lepték el a Balatont

Nagyon oda kell figyelni, ha horogra akadnak.

Tízezer egynyaras menyhalat telepített a Balatonba a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Tihanynál – derül ki az intézmény közleményéből. Az állatokat leszákolva, halas kosarak segítségével engedték el új életterük felé, a helyi horgászok jelenlétében.

A halak elengedéséről felvétel is készült, amelyből kiderül, a menyhaltelepítés különleges alkalom, amelyre évente csak egyszer-kétszer kerül sor. A videós tudósításban arra is figyelmeztetnek, hogy a menyhalak megtartása tilos, ezért ha horogra akad, mindenképpen vissza kell engedni a vízbe.

@balatoni_halgazdalkodas 10 000 db egynyaras menyhal érkezett a Balatonba. 🤗🐟 #balaton #lakebalaton #fy #fyp #foryoupage #balatonihal #haltelepites #menyhal ♬ original sound – balatonihalgazdalkodas

A menyhalnak (Lota lota) számos elnevezése ismert: többek között kutyahalnak, törzsökhalnak és nagyagyú halnak is szokták hívni. Ezek az állatok őshonosak hazánkban, azonban a 20. század során eltűntek a Balatonból. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke 2015-ben elkezdte visszatelepíteni őket a tóba, aminek köszönhetően ma már újra jelen vannak.

A menyhal Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. Ezek a vízi ragadozók akár 20 évig is élhetnek, és a hideg, északi tavakban elérhetik a 20–30 kilogrammos tömeget és az 1 méteres hosszt. Hazánkban azonban leginkább 10–40 centisre nőnek, és nem haladják meg a 4 kilogrammot.

Kapcsolódó
Sikeresnek tűnik egy kihalt, őshonos halfaj visszatelepítése a Balatonba
A menyhal a múlt század közepétől ritkult meg és pusztult ki a tóból.