Vége a napsütésnek, egész napos esők érkeznek

Egy nyugati ciklon éri el hazánkat, rengeteg esőre számíthatunk, változás hétvégére várható.

A hétvégén még egy hullámzó frontrendszer alakította időjárásunkat, hétfőn és kedden azonban naposabbra fordult az idő, visszatért a kissé hűvös vénasszonyok nyara. Kedden, a nagyrészt napos időben 15–19 fok közé melegszik a levegő, csapadékra nem kell számítanunk, illetve délután nyugat felől elkezd vastagodni a felhőzet.

Szerdára pedig megérkezik egy újabb ciklon, ami péntekig felettünk kavarogva nagy esőket hoz

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Kisebb-nagyobb szünetekkel ugyan, de szerdán országszerte és egész nap esni fog. Csütörtökön a csapadékzóna inkább a déli országrészt éri majd, de délután, estefelé „visszakanyarodik”, majd pénteken ismét egész napos országos esőkre számíthatunk. A szakember azonban kiemeli, hogy a szeptemberihez hasonló nagy, dunai árvízre semmiképp nem kell számítanunk, mivel ezúttal az Alpokban nem fog nagy mennyiségű eső hullani, de a kisebb, nyugat-magyarországi folyókon, patakokon előfordulhatnak kisebb árhullámok.

Ezzel párhuzamosan természetesen a hőmérséklet is lecsökken, a tartósan csapadékos tájakon 10–12, máshol 14–18 fokos csúcsok várhatók a hét második felében. A javulás szombattól érkezik, ekkor az előző napokhoz képest

jóval kevesebb lesz az eső, vasárnap már a nap is gyakran előbújik, és 15–20 fok közötti értékekre melegszik a levegő.

A tendencia a jövő hét elején is folytatódik, hétfőn már 20 fok körüli maximumokra van kilátás, majd innentől kezdve, hirtelen nagy a bizonytalanság. A jelenlegi számítások szerint ugyanis az Isaac hurrikán maradéka eléri Európát, amely egy mérséklet övi ciklonba beleolvadva felerősödő szelet és újabb csapadékot okoz, ezáltal várhatóan jelentős hatással lesz kontinensünk időjárására. Ennek mértékét azonban most még nem lehet előrejelezni.