Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy delfint gyilkol egy csapat kardszárnyú

Graeme Snow / Getty Images
Graeme Snow / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján első alkalommal sikerült megfigyelni, ahogy egy csapat kardszárnyú Chile partjainál támad egy sötét delfinre – írja a The Independent. Korábbi vizsgálatok már feltárták, hogy a ragadozók a helyi halászhajók mozgását kialakítva oroszlánfókákat ejtenek el, ezúttal drónnal dokumentálták, ahogy sötét delfinre vadásznak, a táplálékot pedig megosztják a csoporton belül. Az új eredmények segíthetnek jobban megérteni a kardszárnyúak táplálkozási szokásait.

A rendkívül intelligens és társas faj az óceánok csúcsragadozója, táplálkozása és viselkedése pedig igen változatos. A kardszárnyúak különböző tengeri emlősöket, sőt fehér cápákat is elejtenek, és az utóbbi időkben elkezdtek kisebb hajókat is megtámadni.

Noha a laikus szem számára a világ különböző tájain élő kardszárnyúak ugyanolyanok lehetnek, a csoportokra valójában eltérő viselkedési minták, táplálékok, hangok és genetikai vonások jellemzőek. A szakértők ezúttal a Csendes-óceán délkeleti partvidékénél élő populációra fókuszáltak, adataik saját gyűjtéseken, valamint bálnafigyelő csoportok és halászhajók megfigyelésein alapultak.

A szakemberek fotókat és videókat is készítettek, drónnal pedig sikerült megfigyelni, ahogy a Menacho nevű csoport egy sötét delfint ejt el.

Korábban a térségben nem sikerült észlelni, ahogy kardszárnyúak sikeresen vadásznak erre a fajra.

A videón az látható, ahogy a matriarcha, Dakota egy zsákmányt dobál a levegőbe. A zsákmányból ezt követően egy fiatal hím, egy magányos, kifejlett hím, végül pedig egy kifejlett nőstény is fogyaszt, utóbbi utódaival is megosztotta a prédát.

A táplálék megosztása nem szokatlan a kardszárnyúaknál, a nőstények jellemzően először a közelebbi rokonaikkal osztozkodnak. A mostani megfigyelés további érdekessége, hogy újszülött borjakat is sikerült felfedezni, ami azt jelenti, hogy a csoport szaporodik – igaz, az utódok túlélési aránya nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik