Egyre többen lesznek allergiások a géllakk miatt

Leggyakrabban a termékek folyton változó összetevői és a nem szakszerű felhelyezés okozza az érzékenységet.

Világszerte egyre többen lesznek allergiások a géllakk miatt – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. Mint írják, leggyakrabban a termékek folyton változó összetevői és a nem szakszerű felhelyezés okozza az érzékenységet.

A körömszépészeti termékekben előforduló vegyi anyagok közül az úgynevezett akrilátorok váltják ki a legtöbb allergiás megbetegedést. Ezek felelnek azért, hogy az UV lámpa hatására a köröm felszínén a géllakk megkeményedjen.

A géllakk okozta allergiás reakciók viszkető érzéshez, pirossághoz és apró vízhólyagokhoz is vezethetnek a köröm körül és az ujjbegyeken. Ezek sokszor nem azonnal, hanem az első használat után akár több évvel később is, bármikor kialakulhatnak. Ha az érintettek lakkozott kézzel más testrészüket is megérintik, a panaszok ott is előfordulhatnak.Dr. Lőrinc Kende bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos szerint a problémát leggyakrabban az okozza, hogy a lakk nem szilárdul meg teljesen és a körömszéleknél a folyékony anyagból valamennyi a bőrbe jut, ami bőrgyulladást okoz. Ennek hatására pedig kialakulhat egy tartós, hosszú távú allergia is. Ilyenkor a lehető leggyorsabban le kell szedetni a géllakkot, hogy ne okozzon további gyulladást és az érintett terület ne fertőződjön felül, majd bőrgyógyászhoz kell fordulni.

A géllakk viselése viszont nemcsak allergiás reakciókat és gyulladást okozhat, hanem a körömszerkezet megváltozásával is járhat. Sokan puha körmökre, érzékenységre, sérülékenységre, a körömlemez csíkozottságára panaszkodnak a géllak eltávolítása után.

Előfordulhat az is, hogy körömszépészeti beavatkozások során valamilyen kórokozó, baktérium kerül a körömlemez alá. Az egyik leggyakoribb a zöldköröm-szindrómának nevezett elváltozás, amelyet a pszeudomonasz nevű baktérium okoz. Tünetei a körmön megjelenő kis, zöld foltok, amelyekből akár súlyosabb gyulladás is kialakulhat, illetve másodlagos gombás felülfertőződésre is hajlamosíthat.

A géllakkallergia megelőzésének érdekében forduljunk mindig szakképzett manikűröshöz, győződjünk meg róla, hogy a kezünkön nincsenek sérülések és ne használjunk ellenőrizhetetlen termékeket – javasolja a szakember.

Kapcsolódó
Így előzhető meg a mogyoróallergia a gyerekeknél
A szakértők szerint egy kis változtatással 71 százalékkal csökkenthető a kialakulás esélye.