Mi történik, ha tornádóba kerül egy ember?

Meglepő lehet, de a tölcsér által felkapott emberek szinte mindegyike túlélte az incidenst.

Tornádókról bizonyára mindenki látott már videót, és, bár hazánkban nem túl gyakoriak, hatalmas pusztításra képesek. A hevesen forgó légoszlop, ugyanis, amellett, hogy elérheti az óránkénti 400 kilométert és akár 80 kilométeres utat is megtehet, gyakran jár együtt baseball-labda méretű jégesővel, és tulajdonképpen mindent felszaggat, ami az útjába kerül.

A tornádókat nem mindig könnyű észrevenni, ugyanis a szél, bármilyen erős is, láthatatlan. Ezt követően azonban, a tölcsér által felszívott víz, por és törmelékek hatására, nagyon is láthatóvá válik. A tornádók erősségét az Enhanced Fujita (EF) skálán mérik, 0-tól 5-ig, ám ezt csak visszamenőlegesen tudják kikalkulálni, a szélsebesség és a tornádó által okozott károk felmérése alapján.

Az évtizedek során a tornádókról készült videókon látható, hogy akár a házak tetőszerkezeteit, autókat is, tehát szinte bármit fel tud kapni. Az IFLScience annak nézett utána, hogy mi van, ha embert kap fel. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), túlélők beszámolói alapján, azt mondta, bár traumatizáló lehet az élmény,

a legrosszabb tornádók esetében is 99 százalék körüli a túlélés aránya.

A tornádó akkor szippanthatja be az embert a tapasztalatok szerint, ha nem marad olyan felület, amiben megkapaszkodhatnánk, mint például egy lebetonozott közlekedési tábla. A tölcsérbe kerülve a szél sebességével megegyezően keringhetnek a tárgyak, amelyek ellen aligha lehet védekezni, egy texasi nő 2019-es beszámolója szerint, például, több tárgy és egy gerenda is eltalálta, mégis túlélte.

A leérkezés után azonban a lehulló törmelékek és tárgyak miatt nagyon kell vigyázni, ez ugyanis akár veszélyesebb is lehet, mint maga a tornádó. A NOAA szerint tornádó esetén kerülni kell az ablakokat, és, ha lehetséges, mielőbb védett helyre kell húzódni, például pincehelyiségbe.