Nyolcvan éve eltűnt vadászpilótát találtak meg

Allan W. Knepper alhadnagyot egy második világháborús bevetés során nyilvánították eltűnt személynek.

Nyolcvan éve eltűnt második világháborús pilótát találtak meg szicíliai település közelében – derül ki a Cranfieldi Egyetem közleményéből.

Allan W. Knepper alhadnagy egy P–38 Lightning vadászrepülőgéppel indult bevetésre 1943. július 10-én, százada azt a feladatot kapta, hogy a levegőből támogassa az amerikai hadsereg szicíliai partra szállását. A 27 éves katona egy tunéziai bázisról szállt fel egy üléses járművével, amikor megközelítette célpontját, légvédelmi ágyúk erős tüzével találta szembe magát.

Egy másik pilóta szemtanúja volt, amint gépét találat éri, ejtőernyő nyitást azonban nem látott senki, így feltételezhető, hogy Knepper a földre zuhanó repülőben vesztette életét.

A becsapódás helyszíne azonban ismeretlen maradt az amerikai hadsereg számára, holttest hiányában pedig bevetés közben eltűnt személynek nyilvánították a fiatal tisztet.

A vadászgép roncsának lokációja 80 éven keresztül rejtély volt, nem rég azonban amerikai kutatók rábukkantak egy német háborús jelentésre, amely két P–38-es lezuhanásáról számol be részletesen. A dokumentum segítségével a régészek meg tudták határozni Knepper repülőjének feltételezett helyzetét, ahol aztán ásatásokba kezdtek.

A vizsgálatok megállapították, hogy a helyszínről vételezett minták valóban Knepper alhadnagyhoz köthetőket, így pont került egy több évtizedes rejtély végére. A pilóta maradványait visszaszállították szülővárosába, az idahói Lewistonba, ahol 2024 augusztusában el is temették.

Kapcsolódó
Második világháborúban elveszett gépre bukkantak
A roncs az új-guineai esőerdőben került elő.