Ősi sírokat találtak a kazahsztáni sztyeppén

A nyughelyek a hszienpejekhez köthetőek, a nomád népcsoport fontos szerepet töltött be a régióban a Hun Birodalom bukása után.

A kazahsztáni Margulan Régészeti Intézet csapata 13 gödörsírt tárt fel az ország keleti részén – írja a Heritage Daily. A nyughelyek a hszienpejekhez köthetőek, az ősi nomád nép a kelet-eurázsiai sztyeppéken élt.

A hszienpejek gazdasága elsősorban az állattenyésztésen alapult, amelyet mezőgazdasági tevékenységgel egészítettek ki. Úttörők voltak a kánsági rendszer létrehozásában, ami a társadalmi osztályok közötti megosztottság elmélyüléséhez, valamint az írástudás, a művészetek és a kultúra fejlődéséhez vezetett.

A népcsoport kulcsszerepet játszott a Hun Birodalom bukása utáni közép-ázsiai etnokulturális folyamatok létrejöttében és alakulásában. Befolyásuk a régió nomád közösségeinek kulturális és politikai fejlődésének különböző aspektusaiban tükröződött, beleértve az új államalakulatok megszületését, a katonai hagyományok, valamint a társadalmi és gazdasági struktúrák alakulását.

A 2024-es terepi szezonban a Margulan Régészeti Intézet munkatársai a Tautekeli területen tárták fel a sírokat. A nyughelyek az első évezred elejére datálhatóak, a központi, mintegy 1 méter mély gödör mellett pedig kőből álló kerítés is tartozik hozzájuk. Minden sírban egy-egy felnőtt nyugszik, néhány elhunyt mellett lócsontokat, illetve temetkezési tárgyakat, köztük kerámiatöredékeket és gyöngyöket is felfedeztek.