Tudomány zöldövezet

Amerikában is megjelent a macskákat tizedelő vírus

Franz Aberham / Getty Images
Franz Aberham / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján először mutatták ki a rustrela vírus (RusV) egyik változatát az Egyesült Államokban – írja a The Independent. A macskaféléket veszélyeztető kórokozó a rubeolavírussal áll rokonságban, a vírust egy coloradói nőstény pumában detektálták.

A példányt 2023 májusában figyelték meg, bőrén elváltozásokat láttak, hátsó lábai pedig súlyos izomgyengeség jeleit mutatták. Az állat mozgékonysága látványosan lecsökkent.

A vadőrök arra gyanakodtak, hogy valamilyen betegségben szenved, de nem tudták, mi okozza a tüneteket. Hogy véget vessenek a szenvedéseinek, és megakadályozzák, hogy agyszövetei károsodjanak, elaltatták.

Az esetet követően egy szakértői csoport elemezte az egyed szövetmintáit, az eredmények alapján a pumát a RusV fertőzte meg.

A neurológiai problémákkal járó betegség általában végzetes a macskafélékre nézve.

A betegséget az 1970-es évek óta dokumentálják Európában, és bár hasonló tüneteket 45 évvel ezelőtt már megfigyeltek egy alabamai macskánál, akkor nem sikerült feltárni az eset okát.

Ezúttal a kutatók egy korábban kifejlesztett módszerrel igazolták, hogy a RusV áll a puma tüneteinek hátterében. Az adatok azt mutatták, hogy a vírus az állat agyának minden régiójában és a gerincvelő szinte minden szintjén megtalálható volt.

A csapat a kórokozót más törzsekkel is összehasonlította, és kiderült, hogy a coloradói minták az Európában ismert genetikai szekvenciákhoz tartoznak. A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a vírus mennyire lehet elterjedt az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Állatorvosok Szövetsége szerint a tünetek közé tartozik a tántorgó járás, a karmok behúzásának hiánya, az érintésre való rendkívüli érzékenység, a remegés és a rohamok. A betegség általában néhány napig vagy hétig tart, esetenként viszont akár több mint egy évig is elhúzódhat. A fertőzés általában olyan súlyos neurológiai problémákat okoz, hogy az állatot végül el kell altatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik