Tudomány zöldövezet

Mit tegyünk, ha lódarázzsal találkozunk?

Gary Chalker / Getty Images
Gary Chalker / Getty Images

A Pilisi Parkerdő közleményben mutatja be az erdőjárók számára, hogy milyen lépésekkel lehet minimalizálni a lódarazsakhoz köthető veszélyeket. Bár ezen rovarok félelmetesnek tűnnek, az erdő ökoszisztémájának fontos szereplői: ragadozóként segítik szabályozni más rovarok, különösen a kártevők populációit, és beporzóként is működnek.

A lódarazsak rajzási időszaka általában tavasz végétől ősz elejéig tart, leginkább májustól szeptemberig. Ebben az időszakban a kolónia aktívan építi fészkét és keres táplálékot, ami növeli a találkozások esélyét. Augusztus végétől néhány hétig tart a rovarok párzási időszaka, amikor ismét fokozott a jelenlétük. A lódarazsak alapvetően nem agresszívak, általában csak akkor támadnak, ha fenyegetve érzik magukat vagy fészküket.

A fészkek leggyakrabban faodvakban vagy épületek védett sarkaiban találhatók. A rovarok különösen érzékenyek a fészkük közelében történő mozgásra, és a hirtelen mozdulatok vagy zajok fokozhatják a támadási hajlandóságukat.

Találkozás esetén fontos nyugodtan maradni, hiszen a hirtelen mozdulatok elkerülése csökkentheti annak esélyét, hogy a lódarázs támadjon.

Ha a rovar közeledik, érdemes lassan távolodni. A darazsat ne próbáljuk meg lecsapni vagy elűzni, mivel ez agresszív válaszra ösztönözheti a rovart. Ha egy lódarázs körözni kezd körülöttünk, a legjobb, ha lassan távolodunk.

Az éjszakai túrák során használt fejlámpák fénye a lódarazsakat is vonzza. Amennyiben egy rovar emiatt közeledne, a fény erősségét minimalizálni kell, a legjobb, ha le is kapcsoljuk a készüléket és lassan továbbsétálunk.

A lódarázs csípése fájdalmas, egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. Ha nem lép fel allergiás reakció, amilyen gyorsan lehetséges, el kell kezdeni hűteni a csípés helyét hideg vízzel vagy jéggel, hogy csökkenjen a fájdalom és a duzzanat.

Allergiás reakció esetén a csípés után leggyakrabban légzési nehézségek, szédülés vagy ájulásérzet jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel ez súlyos allergiás reakcióra (anafilaxiára) utalhat.

A Pilisi Parkerdő, természetvédelmi szempontokat figyelembe véve, törekszik arra, hogy az erdők és annak látogatói is biztonságban legyenek. „Ha lódarázsfészket észlel a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben a turista utak, pihenőhelyek és erdei játszóterek közvetlen közelében, kérjük, értesítse az adott erdészet kollégáit, hogy megtehessék a megfelelő intézkedéseket, allergiás reakció esetén pedig a 112-es segélyhívó számot” – kéri az erdőgazdálkodási vállalat, közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik