Több száz éves szamurájkardot találtak egy pincében

A kutatók nem tudják, hogyan került a 17. századi lelet egy berlini pincébe.

A Berlini Állami Műemlékvédelmi Hivatal régészei egy 17. századi szamurájkardot tártak fel Berlinben – írja a Heritage Daily. A fegyver egy, a feudális Japánban készült rövidkard, egy úgynevezett vakizasi.

Ezt a típust általában tartalék- vagy segédkardként használták, és általában egy katanával együtt viselték – a párost daisónak hívták, ami nagy-kicsit jelent. A szamurájok híres rituális öngyilkosságát, a szeppukut jellemzően vakizasival hajtották végre.

A leletet 20. századi pincék feltárása közben találták meg a Molkenmarkt területén, a Stralauer Strassén. Ezt a keskeny, egykor lakóházakkal és kereskedelmi épületekkel szegélyezett utcát a második világháborúban a bombázások súlyosan megrongálták.

A régészek több olyan pincét is feltártak, amelyek tele voltak háborús törmelékkel.

Az erősen korrodált kard mellett lószerszámokat és katonai felszereléseket is felfedeztek.

A későbbi vizsgálatok során a nyélen fa- és textilmaradványokat mutattak ki. A kutatók a hüvelyen Daikokuten, a szerencse, a gazdagság, a háztartás, a mezőgazdaság, a termékenység, a szexualitás és a háború istenségének motívumát is azonosították. A japán mitológiában a Daikokuten a hét szerencseisten egyike.

A motívumok és a stílus alapján a tárgy az Edo-korra (17-19. század) datálható. Hogy a kard miként került a pincébe, kérdéses, de elképzelhető, hogy egy 19. századi japán missziótól kapott ajándékról van szó.