Tudomány

Viharok jönnek, riasztást adtak ki

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A hét elején az átvonuló hidegfront hatására mérséklődik a hőség, majd szerdától újabb hőhullám kialakulására kell számítani. Hétfőn száraz, túlnyomóan derült idő várható helyenként kevés fátyol- és gomolyfelhővel, a legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között várható – írja a Kiderül.hu. A hidegfront pedig el is érte hazánkat, a HungaroMet

elsőfokú riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt, egyelőre négy nyugati vármegye területe érintett.

Ezek jelenleg Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém, de a helyzet folyamatosan változik, érdemes figyelemmel kísérni a veszélyjelző oldalt. Itt a szöveges figyelmeztető előrejelzés szerint vasárnap délután egy hidegfront hatására először – várhatóan némiképp nagyobb számossággal – nyugaton, délnyugaton, majd késő délután, este északkeleten is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Egy-egy cella másutt is előfordulhat. A zivatarokat általában viharos széllökés (60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (10-25 mm), illetve jégeső (1-2 cm) kísérheti, azonban főként nyugaton, délnyugaton egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Ezeket felhőszakadás (> 25-35 mm), viharos, erősen viharos széllökés (~80-90) és nagyobb méretű jég (~3 cm) is kísérheti lokálisan.

Este az ország déli, délkeleti felében is előfordulhat a záporok mellett elvétve, minimális eséllyel zivatar, majd éjszakára lecseng a csapadéktevékenység. Hétfőn kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik