Tudomány zöldövezet

Kokaincápákra bukkantak Brazíliánál

Roman Budnyi / Getty Images
Roman Budnyi / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján kokain található a brazíliai partok mentén élő hegyesorrú cápák szervezetében – írja az IFLScience. Noha a vizek szennyezettsége kapcsán gyakran a mikroműanyagokra vagy az olajra gondolunk, a kokain egyre nagyobb problémát okoz, annak jelenléte más cápapopulációkat is érinthet.

A kutatók szerint a növekvő kokainfogyasztás – különösen Brazíliában –, a nem megfelelő szennyvízkezelés, a kokaintermelésből származó vízelvezetés, valamint a vízben sodródó kábítószer-csomagok együttesen súlyosbítják a helyzetet. A drog az óceánba kerülve aggasztó hatást gyakorol az élővilágra.

A cápák fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, emellett gyakran elsőként náluk lehet észlelni, ha valami probléma van a környezettel. A szakemberek 2021 és 2023 között 13 brazil hegyesorrú cápát vizsgáltak meg, az állatokat halászok fogták ki Rio De Janeiro állam délkeleti részén.

Minden egyednek meghatározták a súlyát és a hosszát, majd felboncolták, és mintát vettek az izmukból és a májukból. A csapat választása azért esett erre a fajra, mert a példányok egész életüket a part mentén töltik, így valószínűleg ki vannak téve az emberi eredetű szennyezésnek.

A cápák minden egyes mintája pozitív lett kokainra, az izomminták 92 és a májminták 23 százaléka pedig a kábítószer egyik fő metabolitjára, a benzoilecgoninra is.

A vizsgálat jelenti az első közvetlen bizonyítékot arra, hogy a kokain jelen van szabadon élő cápákban.

Az, hogy a kábítószer miként hat az állatokra nem derült ki, más halak esetében végzett elemzések viszont azt mutatják, hogy a kokain befolyásol bizonyos fontos fehérjéket, megváltoztatja a bőrt, illetve a hormonműködést. Ahhoz, hogy jobban megértsék a helyzetet, további kutatásokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik