Tudomány zöldövezet

Több ezer csörgőkígyó él ebben az üregben

gatito33 / Getty Images
gatito33 / Getty Images

Csörgőkígyókkal teli üreget figyelnek meg egy éjjel-nappal működő webkamerával – írja a The Guardian. A coloradói barlangban akár mintegy 2000 példány is összegyűlhet, vizsgálatuk révén a szakértők jobban megérthetik a csörgőkígyókat.

Az odú egy magánterületen fekszik egy elzárt, sziklahasadékokkal teli domboldalban. A webkamerát májusban állították fel, a pontos lelőhelyet pedig nem ismertették a kígyók védelme érdekében.

A helyszínt az állatok arra használják, hogy felmelegedjenek, illetve elrejtőzzenek a ragadozók elől. Emily Taylor, a Kaliforniai Műszaki Állami Egyetem munkatársa és a Project RattleCam vezetője szerint ez az egyik legnagyobb csörgőkígyók lakta barlang, amelyet ismernek.

Colorado magasan fekvő területein a csörgőkígyók télen behúzódnak az odúba, hogy aztán tavasszal előbújjanak. Az év mostani szakaszában csak vemhes nőstények tartózkodnak az üregben, az utódok augusztusban jönnek világra.

A nőstény csörgőkígyók álelevenszülők, és a legtöbb kígyóval ellentétben gondoskodó anyák, bizonyos esetekben még más egyedek utódait is segítik.

A webkamera segítségével a tudósok beavatkozás nélkül figyelhetik meg az állatok viselkedését. A projektbe lelkes önkéntesek is becsatlakozhatnak, és jelenthetik a szakértőknek, ha egy-egy érdekes eseményt tapasztaltak.

Az elmúlt hónapokban már történtek említésre méltó dolgok, sikerült például megfigyelni, ahogy egy szarka elkap egy kiskígyót. Az is kiderült, hogy amikor esik, a kígyók összegömbölyödnek, testükkel felfogják a vizet, és így isznak.

Taylor arra számít, hogy az utódok születése után megugrik majd az aktivitás. A webkamera képei alapján az állatok igen társasak, és nem azok a veszélyes élőlények, amelyeknek sokan látják őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik