Tudomány bbc history

Sorozatgyilkos volt Amerika egyik „alapító atyja”?

Benjamin Franklin londoni házában számos emberi csontot találtak, ám az ok prózaibb, mint elsőre gondolnánk.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító atyjáról, a villámhárító feltalálójáról 1998-ban kelt szárnyra a pletyka, miszerint sorozatgyilkos lett volna.Ezt ugyan határozottan cáfolnunk kell, azt ugyanakkor nem állíthatjuk, hogy nincs semmi alapja a híresztelésnek: Benjamin Franklin londoni házában ugyanis számos emberi csontot találtak.

A nagynevű anatómus

A Trafalgar tértől nem messze fekvő házban 1757 és 1762, valamint 1764 és 1772 között élt az amerikai polihisztor. Ennek a kertjében, a ház felújításakor 15 különböző embertől származó maradványt találtak a renoválást végző szakemberek. A felújításra és átalakításra azért került sor, hogy létrehozzák a Benjamin Franklin Ház elnevezésű, azóta is működő múzeumot és oktatási központot a Craven Streeten. Kiderült, hogy a csontok mintegy 250 évesek, vagyis Franklin londoni tartózkodásának időszakából valók – igaz, az amerikai tudós akkor már az utca egy másik ingatlanában lakott.

Ezzel együtt Franklin is bejáratos volt korábbi otthonába, hiszen mindkettőt gazdasszonya, Margaret Stevenson kezelte. Stevenson és Franklin azért költöztek át a nem messze fekvő új házba, hogy helyet csináljanak az asszony lányának, Pollynak, vejének, valamint kisfiuknak, akinek Franklin a keresztapja volt. Az emberi maradványok ennek a bizonyos vejnek a lelkiismeretét terhelték – habár ő sem sorozatgyilkos volt, hanem egy nagynevű anatómus, dr. William Henson.

Wikipedia Benjamin Franklin

Nem volt nehéz hullát szerezni

Korának egyik legismertebb és legelismertebb orvosaként Henson ugyanúgy elnyerte a Királyi Természettudományos Társaság, a Royal Society legrégibb és legpatinásabb díját, a Copley-érmet, mint előtte mintegy másfél évtizeddel Franklin. A „hematológia atyjának” is nevezett Henson a Craven Streeten álló ház mellett egy anatómiai teátrumot is épített, amelyben igen látogatott boncolási bemutatókat adott. Ehhez természetesen friss tetemekre volt szüksége, ami abban a korban nem volt egyszerű.

Egészen az 1832-es anatómiai törvényig (Anatomy Act) legálisan csak az emberölésért kivégzettek holttestét lehetett tudományos kutatás vagy oktatás céljából felhasználni, ezeket a brit Sebészek Társaságának juttatták. A 750 ezres, mocskos és járványok által megtizedelt, magas halálozási rátától szenvedő fővárosban azonban nem volt nehéz tetemekhez jutni: a hullatolvajok a temetés előtt és után is gyakorolták sötét mesterségüket.

Így juthatott gyakrabban holttesthez Henson is, mikor azonban végzett az aktuális demonstrációval, valahogy meg kellett szabadulnia a maradványoktól. Erre szolgált a ház kertje, egészen pontosan 1772 és 1774 között. Ekkor ugyanis tragikus esemény történt: dr. Henson szikéje boncolás közben megcsúszott, a tudós megvágta magát, és vérmérgezésben meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik