Tudomány zöldövezet

Hiába Magyarország ellenkezése, elfogadták az EU-s természetvédelmi törvényt

ollo / Getty Images
ollo / Getty Images

Az EU Környezetvédelmi Tanácsa június 17-én komoly vitát követően végül elfogadta a természet helyreállításáról szóló törvényt (Nature Restoration Law – NRL) – olvasható a WWF Magyarország közleményében. Ez volt az utolsó lépés a javaslat törvényerőre emelkedése felé.

A tagállamok lakosságának 66,07%-át képviselő 20 ország többségével a törvényt hivatalosan is jóváhagyták, miután Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter az utolsó pillanatban megváltoztatta hazája korábbi álláspontját, és megmentette a jogszabályt.

A WWF EU, a BirdLife Europe, a ClientEarth és az EEB alkotta #RestoreNature koalíció szerint a szavazás hatalmas győzelem az európai természet és a polgárok számára, akik már régóta azonnali cselekvést követelnek a természet riasztó hanyatlásának kezelése érdekében. A csoport kiemelte: a tagállamoknak késedelem nélkül végre kell hajtaniuk a jogszabályt országukban, szorosan együttműködve az összes érintett féllel.

A természet-helyreállítási törvény értelmében az EU-tagállamoknak 2030-ig a törvény által lefedett élőhelyek legalább 30%-át kell helyreállítaniuk, azaz degradált állapotból kedvező ökológiai állapotba hozni például az erdőket, gyepeket, vizesélőhelyeket, folyókat és tavakat.

A jogszabály 2050-re még ambiciózusabb célt, az élőhelyek 90%-ának helyreállítását tűzi ki, az élőhelyek állapota pedig nem romolhat le újra.

A törvény az uniós jogalkotás történetének egyik legzavarosabb útját járta be, komoly dezinformációs hadjárat övezte, majd a Környezetvédelmi Tanácsban a jogszabályalkotás legutolsó lépcsőfokán az elutasítás veszélyével kellett szembenéznie, miután a magyar kormány – megváltoztatva az álláspontját – az ellenzők táborához csatlakozott. Ekkor a WWF Magyarország partnereivel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Magyar Természetvédők Szövetségével újra felszólalt annak érdekében, hogy visszafordítsa a kormány álláspontját.

Magyarország végül hat ellenző országgal, Finnországgal, Hollandiával, Lengyelországgal, Olaszországgal és Svédországgal együtt az ellenzők között maradt, de a törvény támogatása győzött. A jogszabály elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Az elmúlt években egyébként több mint egymillió aláírás és üzenet érkezett az EU polgáraitól az ügyben. Több mint 6000 tudós, több mint 100 vállalkozás, ifjúsági szervezet és számos ágazat civil szervezete újra és újra felszólította a döntéshozókat, hogy védjék meg a törvényt és az uniós zöld megállapodás integritását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik