Tudomány zöldövezet

A Gyűrűk Ura gonoszáról neveztek el egy új állatfajt

© Mark H. Sabaj
© Mark H. Sabaj

Korábban ismeretlen, a pirájákkal rokonságban álló halat találtak az Amazonas folyóban – írja a CNN. Az újonnan felfedezett fajt különleges mintája miatt A Gyűrűk Ura gonoszáról, Sauronról nevezték el.

A Myloplus sauron egy pacu, vagyis a pirájákkal rokonságban álló, ám főleg növényekkel táplálkozó hal. Ezüstösfehér testét narancssárga és fekete minták díszítik, köztük egy feltűnő, függőleges fekete vonal, amely a kutatók szerint Sauron szemének pupillájához hasonlít.

A felfedezésről szóló tanulmány szerzői azt remélik, hogy a népszerű trilógiára utaló elnevezés felhívja az emberek figyelmét a fajra, illetve az Amazonas élővilágának védelmére.

Ez a hal egyébként nem az első állat, amelyet J. R. R. Tolkien Sötét Uráról neveztek el, 2023-ban például lepkék egy neme kapta a Saurona nevet.

Mivel a piráják és a pacuk nagyon hasonlítanak, első ránézésre rendkívül nehéz megkülönböztetni őket. Rágószerveik azonban sokban eltérnek: míg a pirájáké hegyesek, addig a pacuk fogai egészen hasonlítanak az emberiekre. A különbség oka, hogy a húsevő pirájákkal szemben a pacuk leginkább növényekkel táplálkoznak.

A kutatók egy másik pacufajt is felfedeztek az M. sauron mellett, az a Myloplus aylan nevet kapta. Ezeknek a halaknak a testén is található függőleges, fekete csík, de az sokkal vastagabb, mint az M. sauronoké.

Kapcsolódó
pacu (Array)
Paksnál is fogtak már hereharapó halat
Egyetlen példányt és azt is húsz éve. Aki esetleg fél és Dél-Amerikában jár, húzzon fürdőnadrágot a vízben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik