Tudomány zöldövezet

Így gyilkolták le bölények millióit Amerikában

Eastcott Momatiuk / Getty Images
Eastcott Momatiuk / Getty Images

Egykor sok millió bölény élt az amerikai kontinensen, a 20. századra viszont a kihalás szélére sodródtak. A Viasat Nature közleményéből kiderül, hogy jutott erre a sorsa ez a faj, és hogyan vált később az amerikai nemzet szimbólumává.

A vastag bundás állat szoros kapcsolatban állt az indián kultúrával, az amerikai őslakosok ugyanis számos módon hasznosították: húsát megették, bundáját viselték, húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérével festették magukat, de még az ürülékét is felhasználták, méghozzá tüzelésre.

Volt idő, amikor 60 millió példányuk élt a kontinensen, nem ritkán 100-200 ezres csordákba tömörülve. Ám az 1800-as években, amikor a telepesek elkezdték meghódítani Amerika középső részét, nagyszabású vadászatot indítottak az állatok ellen, részben élelmezési céllal, részben sportvadászatként, ugyanakkor a helyi őslakosok ellehetetlenítésének céljából is.

A módszeres irtás odáig vezetett, hogy 1900-ra mindössze 1000 állat maradt, ezek is annak köszönhetően, hogy állatkertekbe, magánfarmokra menekítették őket. A későbbi tenyészprogramoknak köszönhetően viszont sikerült megmenteni a bölényt: jelenleg nagyjából 120 000 példány él Amerikában.

Masszív felépítése ellenére az amerikai bölény (Bison bison) igen fürge állat: 50-70 kilométer per órás sebességgel képes száguldani, és akár másfél méter magasra is fel tud ugrani. Jelenleg ők a legnagyobb emlősök Észak-Amerikában, a hímek tömege elérheti az 1000 kilogrammot, hosszuk pedig a 3,5 métert.

Bár az őslakosok is rendszeresen vadásztak rá, volt egy fajtája, amit az indiánok szent és sérthetetlenként kezeltek: a fehér bölény. 10 millióból körülbelül egy példány születik fehérnek, albinizmusnak vagy pigmenthiánynak köszönhetően. A 2000-es években mindössze 6 fehér bölény jött a világra, szóval extrém ritka állatról van szó, akit a jószerencse és a bőség szimbólumának tartanak.

De az amerikai bölényt úgy általában is tisztelet és megbecsülés övezi. Az USA-ban számos államnak, többek között Kansasnak, Oklahomának, Észak-Dakotának és Wyomingnek is a buffalo a nemzeti állata, némelyiknek a zászlóján is szerepel.

Még több érdekességet árul el ezekről az állatokról A bölény – Egy amerikai ikon című dokumentumfilm, amely 2024. június 9-én, vasárnap este 20 órakor lesz látható a Viasat Nature csatornán.

Kapcsolódó
83 éves nőt öklelt fel egy bölény a Yellowstone Nemzeti Parkban
Az idős nő súlyos sérüléseket szenvedett, kórházba kellett szállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik