Tudomány zöldövezet

Ököllel védte meg magát a támadó cápától

Alastair Pollock Photography / Getty Images
Alastair Pollock Photography / Getty Images

Arcon ütötte a rátámadó cápát egy férfi Kaliforniában – írja a Sky News. A 46 éves úszó nagyjából 90 méterre volt a parttól, amikor a ragadozó lecsapott rá.

A szemtanúk szerint az áldozatot a felsőtestén és a bal karján is megharapta az állat. Szerencséjére az eset egész ideje alatt eszméleténél maradt, és alkalma kínálkozott a védekezésre is, amit ki is használt: orrba vágta a cápát.

A férfit ezután eleresztette az állat, a közelben tartózkodó többi úszó pedig a partra vitte, ahol egy éppen arra járó sürgősségi orvos is a segítségére sietett. Ezután kórházba szállították, sérülései súlyosak voltak, ám nem életveszélyesek.

Az incidens után az érintett partszakaszt lezárták, a hatóságok pedig drónnal és csónakkal kezdték keresni a ragadozót, ám ez idáig nem akadtak a nyomára.

A térségben egyébként sok cápa él, és azok rendszeresen meg is közelítik a strandolókat. Ennek ellenére a nem provokált támadások egyáltalán nem gyakoriak: 1926 óta mindössze 20 ilyen eset történt. Ennek oka, hogy a ragadozók gyakran látnak embereket, így pedig könnyen meg tudják őket különböztetni a fókáktól és más zsákmányállatoktól, tehát nem támadnak rájuk tévedésből.

Hogy a mostani támadást mi okozhatta, egyelőre nem tudni, de a szakértők szerint elképzelhető, hogy egy új, korábban nem a környéken élő cápa okozhatta, aki még nincs hozzászokva az emberek jelenlétéhez.

Kapcsolódó
Cápákkal teli vízbe zuhant egy halász
Elmondása szerint legalább 20 cápa volt a kikötőben, és szerencse, hogy egyáltalán életben maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik