Kifejezetten kedvező élettani hatásai lehetnek a narancshéj fogyasztásának egy új tanulmány szerint – írja a ScienceAlert. Abban ugyanis egy feruloylputrescine nevű vegyület található, amely segíthet megőrizni a szív egészségét.
A kedvező hatások már hat hét elteltével jelentkeztek, és akkor is megfigyelhetőek voltak, ha az alanyok zsírban gazdag étrendet folytattak.
A feruloylputrescine a narancshéjon kívül a grapefruit leveleiben és levében is előfordul, de más citrusfélékben egyelőre nem mutatták ki. Ezt a vegyületet egyébként csak nemrég fedezték fel, így a tudósok még meglehetősen keveset tudnak róla, de már most felkeltette figyelmüket antioxidáns hatása miatt.
Bár a narancshéj teljesen ehető és – mint ez a tanulmány is mutatja – kifejezetten egészséges, a legtöbb ember keserű íze miatt szemétbe dobja. Évente 32 millió tonnányi narancshéj landol a kukákban világszerte, pedig hasznos célokra is fel lehetne használni. Kiváló takarmány lehet például csirkék és szarvasmarhák számára, de olykor az embereknek is érdemes lenne fogyasztaniuk.
A feruloylputrescine mellett a narancshéj rengeteg vitamint, antioxidánst és limonént is tartalmaz, ami a rák megelőzését is segítheti.