Tudomány

Meglepően egészséges lehet a narancshéj fogyasztása

Diana Miller / Getty Images
Diana Miller / Getty Images

Kifejezetten kedvező élettani hatásai lehetnek a narancshéj fogyasztásának egy új tanulmány szerint – írja a ScienceAlert. Abban ugyanis egy feruloylputrescine nevű vegyület található, amely segíthet megőrizni a szív egészségét.

Az egereken végzett kísérletek eredményei szerint a feruloylputrescine rendszeres bevitele csökkenti a gyulladás, az elhízás, az agyvérzés, a kettes típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét.

A kedvező hatások már hat hét elteltével jelentkeztek, és akkor is megfigyelhetőek voltak, ha az alanyok zsírban gazdag étrendet folytattak.

A feruloylputrescine a narancshéjon kívül a grapefruit leveleiben és levében is előfordul, de más citrusfélékben egyelőre nem mutatták ki. Ezt a vegyületet egyébként csak nemrég fedezték fel, így a tudósok még meglehetősen keveset tudnak róla, de már most felkeltette figyelmüket antioxidáns hatása miatt.

Bár a narancshéj teljesen ehető és – mint ez a tanulmány is mutatja – kifejezetten egészséges, a legtöbb ember keserű íze miatt szemétbe dobja. Évente 32 millió tonnányi narancshéj landol a kukákban világszerte, pedig hasznos célokra is fel lehetne használni. Kiváló takarmány lehet például csirkék és szarvasmarhák számára, de olykor az embereknek is érdemes lenne fogyasztaniuk.

A feruloylputrescine mellett a narancshéj rengeteg vitamint, antioxidánst és limonént is tartalmaz, ami a rák megelőzését is segítheti.

Bár a tanulmány nem tesz róla említést, fontos kiemelni, hogy a déligyümölcsöket gyakran még éretlenül takarítják be, ugyanis hetekbe, hónapokba telhet, mire eljut a polcainkra. Ahhoz, hogy lelassítsák az érési folyamatot, fertőtlenítő-, illetve gombaölő szereket használnak, és gyakori a viaszolás is a szállítás előtt. Így hazánkban a legtöbb narancs héját nem tanácsos megenni, azonban egyes vegyszermentes bio narancsoké ártalmatlan. Ezt a boltokban általában fel is tüntetik a termék leírásában.

Kapcsolódó
Meglepő hatása lehet az eperfogyasztásnak
Érdemes lehet többet enni belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik