Tudomány

Meglepő hatása lehet az eperfogyasztásnak

istetiana / Getty Images
istetiana / Getty Images

Az eper csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, és javíthatja a hangulatát azoknak, akik mentális hanyatlásra hajlamosak – írja a Science Alert. Egy friss tanulmány szerint jobb a memóriájuk, valamint kevesebb depresszióra utaló tünetet tapasztalnak azok a középkorú, túlsúlyos emberek, akik napi rendszerességgel fogyasztanak a gyümölcsből.

A kutatás során 30 50 és 65 év közötti túlsúlyos alanyt vizsgáltak meg. A csoport egyik felének naponta 13 gramm epret adtak, másik felüknek pedig nem fogyasztott a gyümölcsből.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a rendszeresen epret evők memóriája fejlődött, valamint könnyebben figyelmen kívül hagyták a zavaró tényezőket, javult a hangulatuk, hatékonyabban tudták végre hajtani napi teendőiket, továbbá a társaskapcsolatok terén is jobban teljesítettek, mint a gyümölcsből nem fogyasztók.

A szakértők szerint a jótékony hatásokat az eperben található antocián nevű antioxidánsoknak köszönhetjük, amelyek segítik a kognitív funkciókat.

Kapcsolódó
Elképesztő hatásra figyeltek fel a wasabinál
A kutatócsoport úgy véli, hogy a wasabi, illetve a 6-MSITC nevű vegyület különösen a hippokampuszt érintheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik