Tudomány zöldövezet

Tengeri óriás teteme sodródott partra

by wildestanimal / Getty Images
by wildestanimal / Getty Images

Elpusztult, mintegy 10 méter hosszú hosszúszárnyú bálna sodródott partra Észak-Oregonban, a hatóságok arra kérik a helyieket, hogy kerüljék az érintett partszakaszt – írja az Oregon Live. A tetem a Nehalem Bay Állami Park területén, Manzanita közelében került elő május 27-én.

Az eset miatt többek között a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) adott ki figyelmeztetést. Az érintett terület kiemelt jelentőségű a védett hólilék számára, így eleve érzékeny az emberi jelenlétre.

„Arra kérjük az embereket, hogy maradjanak távol a tetemtől, hogy az érintetlen maradjon” – mondta Michael Milstein, a NOAA halászati szervezetének szóvivője. A szakemberek már hétfőn megkezdték a vizsgálatokat, hogy kiderítsék az elhullás okát.

Oregon partjainál az elmúlt időszakban rejtélyes, kátrányszerű anyagot mosott ki a tenger. A szennyeződés eredete egyelőre nem ismert, az oregoni hal- és vadvédelmi hivatal szerint mindenesetre az anyag kőolaj alapú.

Beth Quillian, a hivatal szóvivője szerint még nem állapították meg, hogy van-e bármilyen kapcsolat az elpusztult bálna és a szennyeződés között.

Mint kiemelte, az elhullás okát legalább egy hét lesz feltárni.

Oregonnál nem ritka, hogy bálnatetemek sodródjanak partra, a maradványokat a szakemberek gyakran a helyszínen hagyják, hogy táplálékot biztosítsanak a dögevőknek. Az év ezen szakában a hosszúszárnyú bálnák közép-amerikai szaporodóhelyeikről észak felé vándorolnak, és néhányan a csendes-óceáni partok mentén haladnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik