Tudomány zöldövezet

Múló hóbort miatt támadhatnak hajókra a kardszárnyú delfinek

Arturo de Frias photography / Getty Images
Arturo de Frias photography / Getty Images

Egy tengerbiológus úgy véli, sikerült megértenie, miért támadnak hajókra a Gibraltári-szoros térségében élő kardszárnyú delfinek – írja a The Independent. 2020 májusa óta közel 700 esetet dokumentáltak az Ibériai-félsziget környékén, ahol figyelmeztetést is kiadtak a hatóságok az állatok miatt, olyan is volt, hogy az érintett jachtot elsüllyedt. A jelenségről itt írtunk bővebben.

A szakértők régóta gyanakodnak arra, hogy a kardszárnyúak egymásnak tanítják a viselkedést – ami nem lenne meglepő, hiszen igen intelligens, társas fajról van szó. Egyes elméletek alapján az állatok a zsákmányért folytatott versengés miatt váltak agresszívvé, más vélemények szerint korábbi sérülések miatt rontanak a hajókra.

Alex Zerbini, a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) tudományos bizottságának elnöke, valamint a spanyol és a portugál kormány által létrehozott munkacsoport tagja most arra jutott, hogy a támadások valószínűleg egy új, nyilvánvaló cél nélküli „kulturális hagyomány” részei.

Ez alapján az egyedek egyszerűen egy új szokást követnek.

„A különböző populációknak gyakran vannak különböző táplálkozási specializációik, amelyeket kulturális átörökítéssel tartanak fenn, az ökotípusok pedig jellemzően különféle tartós viselkedési hagyományokkal bírnak, amelyek az eltérő táplálkozásukhoz kapcsolódnak” – írja a kutató jelentésében. Mint hozzátette, egyes populációk szokatlan és átmeneti viselkedési „hóbortokat” és egyéb sajátosságokat alakíthatnak ki, amelyeknek nincs nyilvánvaló adaptációs célja.

Nem először dokumentáltak különös szokást a faj körében. 1987-ben a Csendes-óceán déli részén élő kardszárnyúaknál figyelték meg, hogy a példányok döglött lazacot egyensúlyoznak a fejükön. A viselkedés fiatal egyedeknél bukkant fel először, és nem tudni, mi lehetett a célja. A szokás idővel eltűnt, 2008-ban viszont ismét megfigyelhetővé vált egy ideig.

Az Ibériai-félsziget környékén többnyire fiatal állatok támadnak. A beszámolók alapján a példányok lassan közelednek, mintha orrukkal próbálnák finoman megütögetni a kormánylapátot. Zerbini szerint az agresszivitás jelei ilyenkor nem mutatkoznak, a jachtok pedig nem károsodnak minden esetben.

Elképzelhető, hogy a furcsa viselkedés idővel eltűnik, majd ismét kialakul. Zerbini kiemelte, az állatok inkább játékosak, nem szándékosan okoznak kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik