Tudomány zöldövezet

Furcsa, tojásrakó emlőst fedeztek fel Ausztráliában

Peter Shouten / Australian Museum
Peter Shouten / Australian Museum

Furcsa, tojásokkal szaporodó emlőst fedeztek fel Ausztráliában – számolt be róla a BBC. A korábban ismeretlen faj az Opalios splendens tudományos nevet kapta, de a kutatók csak hangyászkacsacsőrűnek hívják, mivel nagyon hasonlít a ma élő hangyászsünökre és kacsacsőrű emlősökre.

Az ősi maradványokat egy opálbányában találták meg 25 évvel ezelőtt. A körülbelül 100 millió éves fosszíliát ezután egy múzeumnak adományozták, ahol elfeledetten hevert egészen két évvel ezelőttig, amikor is rábukkant Tim Flannery emlőskutató. Flannery professzornak azonnal felkeltették érdeklődését a maradványok, így csapatával tanulmányozni kezdték azokat.

A vizsgálatok során kiderült, hogy némelyik csont a kacsacsőrű emlősök őséhez, a Steropodon galmanihoz tartozott, a többi viszont három eddig teljesen ismeretlen fajé volt. Közülük az Opalios splendens tűnt a legérdekesebbnek, hiszen olyan tulajdonságokkal bírt, amilyeneket korábban egyik tojásrakó emlősnél sem láttak.

Testfelépítése nagyon hasonlít a kacsacsőrű emlősökéhez állkapcsa és pofája viszont sokkal inkább hangyászsünszerű.

Ezen kívül azonosították még a Dharragarra aurora nevű új fajt is, amely egy ősi kacsacsőrű emlős volt, illetve a Parvopalus clytiei-t is, amelyről nem sokat tudtak megállapítani, mivel nagyon kevés fosszíliája maradt fenn.

Az új fajokról készült tanulmány szerint a fosszíliák azt is bizonyítják, hogy több száz millió éve, mielőtt Ausztráliát ellepték az erszényesek, a tojásrakó emlősök uralhatták a kontinenst.

Kapcsolódó
Gigantikus erszényesek járták egykor Ausztráliát
Az egyik újonnan felfedezett faj egyedei mintegy kétszer akkorák lehettek, mint a ma élő legnagyobb kenguruk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik