Tudomány zöldövezet

Ezért nem szabad hazavinni a földön talált madárfiókákat

cherrybeans / Getty Images
cherrybeans / Getty Images

Nem biztos, hogy jót teszünk, ha hazaviszünk egy madárfiókát – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet közleményéből kiderül, hogy hamarosan kezdődik a tömeges fészekelhagyási időszak, ilyenkor pedig találkozhatunk magányosnak tűnő fiókákkal a településeken is.

Ezek túlnyomó többsége azonban nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket. Hasonló a helyzet a kirándulás során talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal, de ezeket jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad.

A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Az emberek többnyire ilyen tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő fiókákkal találkoznak az utcán, a parkban, a kertben a földön ücsörögve, gyakran hangosan csipogva. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért  közbelépni szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros.

Mi ugyanis nem tudjuk megtanítani a fiókákat a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra, ráadásul a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemmel táplálva a fiatalokat maradandó egészségkárosodást is okozhatunk nekik.

A legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük le. Arról, hogy mi a teendő, amikor madárfiókát találunk az MME weboldalán lehet részletesen olvasni.

Kapcsolódó
Húsz év alatt a fecskék fele eltűnt Magyarországról
Közös felelősségünk megóvni a fecskeállományokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik