Tudomány koronavírus

Meglepő dolog derült ki a Covid-járvány alatt használt favipiravirról

Sharath S / Getty Images
Sharath S / Getty Images

Magyar kutatók közreműködésével vizsgálat alá vonták a koronavírus-járvány során Magyarországon is használt favipiravirt. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, mennyire hatékony az enyhe és a közepesen súlyos tünetekkel járó Covid–19-fertőzéssel szemben a gyógyszer, az eredmény pedig igencsak meglepő, írja az Index.

A Heliyon szaklapban megjelent vizsgálat eredményeképp a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy nem volt pozitív hatása a gyógyszer használatának az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében, ugyanis az nem segítette elő a vírus gyorsabb kiürülését a szervezetből.

Az alcsoportelemzések ugyanakkor kimutatták, hogy a favipiravir használata 59 és 42 százalék közötti arányban csökkentette a vírus kiürülését a közepesen súlyos fertőzésben szenvedő betegeknél.

Kína javasolta a használatát

A favipiravirt 2014-ben hagyták jóvá Japánban új vagy újból megjelenő influenzavírusok kezelésére. Hatásmechanizmusa alapján alkalmas lehet olyan más RNS-vírusokkal szemben is, mint az ebola vagy a veszettség. A favipavirt ezután sokáig egyik országban sem engedélyezték, azonban a Covid–19-világjárvány kitörése után megnőtt iránta az érdeklődés.

A gyógyszer Covid elleni hatékonyságát először Kínában kezdték el vizsgálni, ugyanakkor ezeknek a vizsgálatoknak számos hiányossága volt. Később a vizsgálatok száma rohamosan megnőtt, így 2020 márciusában Kínában már hivatalosan is ajánlották a hatóanyagot a Covid–19-fertőzés kezelésére.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezeltek először koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigannal, amelytől rövidebb gyógyulási időt és kevesebb szövődményt vártak. A gyógyszert orvosi döntés alapján kizárólag kórházban fekvő súlyos betegeknek adhatták abban az időszakban.

Kapcsolódó
A vírus mellett más betegségek ellen is véd a Covid-oltás
Több mint 20 millió ember adatainak vizsgálatával jöttek rá a vakcinák hasznos tulajdonságára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik