Tudomány zöldövezet

Veszélyes méreganyagok kerültek a Salgó-patakba

Greenpeace
Greenpeace

Veszélyes, rákkeltő anyagok folytak a Salgó-patakba a hazai akkumulátorhulladékok jelentős részét kezelő Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről – állítja a Greenpeace saját méréseikre hivatkozva. A természetvédelmi szervezet szerint a mérgezés veszélyezteti az emberi egészséget és az élővilágot is.

A helyi lakosok még a március 15-ei hosszúhétvége alatt jelezték a Greenpeace-nek, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a patakba a cég a telephelyéről, ezért mentek a helyszínre mintákat venni. A vizsgálat eredményei vinil-kloridot, diklóreténeket és arzént is kimutatott, amelyek a megengedett határérték felett voltak jelen.

A szervezet közleményében azt írta, a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező szer, a szintén magas koncentrációban kimutatott diklóretén pedig különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni.

Az Éltex Kft. az utóbbi években jelentősen növekedett, mára meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának a kezelésében, többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A vállalat már korábban is követett el szabálytalanságokat: mocsai telephelyén szabálytalanul tárolt 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékot, ráadásul ezeknek a besorolási kódját is meghamisították. Salgótarjánban pedig 600 tonna akkumulátorhulladék megfelelő tűzvédelem nélküli tárolása miatt kapott büntetést a cég.

A Greenpeace rögtön a szennyezés észlelésekor értesítette az illetékes hatóságokat, akiktől az eset azonnali és részletes kivizsgálását várják. Emellett azt is elvárják, hogy szankcionálják az Éltexet, amennyiben pedig továbbra is fennáll a szennyezés, kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre.

Lapunk megkeresésére a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt válaszolta, hogy a Greenpeace képviselőjének bejelentése nyomán soron kívüli intézkedésbe kezdtek, hogy kivizsgálják az estet.

…ennek részeként akkreditált mintavétel és akkreditált laboratóriumi vizsgálat is történt. Figyelemmel a gyártelep jellemzőire, a vízvédelmi hatáskörében eljáró Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság további adatok és információk beszerzéséről is gondoskodott. Mindezek beérkezését és értékelését követően, a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket

– írták.

Kapcsolódó
Mérgek folynak a Dunába, a hatóságok nem tesznek semmit
Óbudán már évek óta szivárognak rákkeltő és mérgező anyagok a folyó vízébe, az illetékesek pedig nem tesznek ellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik