Tudomány zöldövezet

Kihaltnak hitt állat nyomaira bukkanhattak

Manfred Gottschalk / Getty Images
Manfred Gottschalk / Getty Images

Indonéziai szakértők arra keresnek bizonyítékokat, hogy a kihaltnak minősített jávai tigris még mindig jelen van a természetben – írja az Al Jazeera. Az egykor a Jáva szigetén élő, a szárazföldi tigriseknél valamivel kisebb méretű alfajról úgy vélik, hogy az 1980-as években kipusztult a vadászat és az élőhelyek átalakulása miatt.

A nagymacskát most kameracsapdákkal és kiterjedt DNS-vizsgálatokkal kezdik kutatni, az indonéz környezetvédelmi minisztérium március 27-én hozta nyilvánosságra a terveket. Az Indonéz Kutatási és Innovációs Ügynökség múlt héten tett közzé egy tanulmányt, amely alapján egy 2019-ben, Nyugat-Jáván talált tigrisszőrszál megegyezik az endemikus alfaj jellemzőivel.

A publikációból az is kiderült, hogy egy helyi lakos Sukabumi város közelében, egy erdei ültetvényen állítólag jávai tigrist látott.

A szőrszálat is ő gyűjtötte be egy kerítésről, emellett láb- és karmolásnyomokról is beszámolt. Satyawan Pudyatmoko, a minisztérium természetvédelmi felügyelője szerint előkészítették az új keresési projektet.

A tigris indonéziai alfajai közül a bali populáció is kihalt, így az országban hivatalosan már csak szumátriai tigrisek élnek. Ezen alfajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettnek tekinti, a vadon élő egyedek száma a 400-at sem éri el, a példányokra komoly fenyegetést jelent az orvvadászat. Amennyiben a jávai tigrisről bebizonyosodik, hogy valóban létezik még, minden bizonnyal védett státuszt kap majd.

Muhammad Ali Imron, a WWF Indonézia erdő- és vadvilág programjának vezetője az eredmények kommunikálásával kapcsolatban óvatosságra intett. Félő, hogy a kutatás a vadászok érdeklődését is felkelti majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik