Tudomány zöldövezet

Furcsa lények milliói borították be az amerikai partokat

Mickilu / Getty Images
Mickilu / Getty Images

Bizarr, medúzaszerű, kék tengeri lények milliói sodródtak partra idén tavasszal Észak-Kaliforniában – írja a Mercury News. A Velella velella nevű hidrozoa tetemei egyes partszakaszokat teljesen beborítottak, a közösségi oldalakon több képet is közzétettek az eseményről.

Egy-egy látszólagos példány valójában több egyedből álló kolónia.

A faj jellemzően a nyílt vízben él és táplálkozik, bizonyos években azonban a tavaszi szelek és a meleg a szárazföldhöz tereli az állatokat. Tavaly áprilisban például nagy számban jelentek meg Dél-Kaliforniában, előtte pedig a 2014 és 2016 közötti el niñós években.

A kolóniák akár 7 centiméter hosszúra is megnőhetnek. Az összekapaszkodó példányok áttetsző, háromszög formájú, vitorlaszerű struktúrát alkotnak, így mozognak a szél segítségével, illetve gyűjtik táplálékukat, a planktont, amelyet közös emésztőrendszerükben dolgoznak fel. A faj emberre nem veszélyes, de érintése irritálhatja a bőrt.

A szárazföldre vetődött kolóniák hamar kiszáradtak, ropogós hártyákat hozva létre. A faj egyébként nemcsak az amerikai partoknál figyelhető meg, többek között Spanyolországban is dokumentáltak már tömeges partra sodródást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik