Tudomány

Sertésvesét ültettek egy férfi testébe

Massachusetts General Hospital
Massachusetts General Hospital

A világon elsőként ültettek sertésvesét emberbe egy bostoni kórházban – írja a Live Science. A tudósok már régóta kísérleteznek azzal, hogy génmódosított állati szerveket használhassanak transzplantációk során, mivel az emberei szervekből nagyon kevés van, ám disznó vesét korábban csak agyhalott és elhunyt személyeken teszteltek.

Március 16-án viszont egy négy órás műtét során egy 62 éves férfi, Richard Slayman kapott egy sertésvesét, aki azóta felépülőben van, és nem sokára haza is engedhetik a kórházból. Slayman 2-es típusú cukorbetegséggel és magas vérnyomással küzd, veseelégtelenség miatt pedig rendszeresen dialízisre kellett járnia. Egy emberi vesére körülbelül 5-6 évet kellett volna várnia, azonban az orvosok szerint súlyos állapota miatt ezt már nem élte volna meg.

Ezért utolsó reményként fordult a xenotranszplantáció, vagyis a fajok közötti szervátültetés felé. Az emberi szervezetek az állati szerveket alapvetően nem fogadják be, hanem betolakodónak érzékelik és kilökik azokat. A xenotranszplantációk során viszont olyan génmódosított állati szerveket használnak, amelyeket a szervezet – ideális esetben – emberi eredetűnek azonosít és befogad.

Ez az eljárás azonban még kísérleti, így nem is veszélytelen. 2022-ben például disznószívet ültettek egy amerikai férfiba, ő azonban a műtét után két hónappal elhunyt. Slayman operációja viszont egyelőre sikeresnek látszik, ha pedig a szerv hosszú távon is jól funkcionál majd benne, az hatalmas áttörésnek fog számítani.

A xenotranszplantációktól sokan azt várják, hogy a jövőben világszerte több millió szervátültetési várólistán szereplő ember életét menthetik meg, de számos szakértő szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az állati eredetű szervek bármikor is kiválthatják majd az emberieket.

Kapcsolódó
Disznószívet ültettek egy amerikai férfi testébe
Ez a második alkalom, hogy ilyesmivel próbálkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik